שאלה
שאלה ששאלתי בתגובה לאחת התשובות כאן באתר, ורציתי תשובה יסודית יותר.
למה דם בתולים מטמא כזבה? וגם "אין-דם-בתולים" (מי שאפילו בביאה ראשונה לא ראתה דם, כי בתוליה נפתחו אגב ספורט/טיפול רפואי/שימוש בטמפונים וכיו"ב)?
הלא בתורה, לא נאסרת אשה בגלל דם בתולים. והגמרא קבעה עיקרון שדם מהמקור מטמא, ודם לא מהמקור, דם מכה, לא מטמא. לפי זה, דם בתולים אפילו אם נראה, ק"ו אם לא נראה, לא צריך לטמא! אז למה בכ"ז? התשובה שאי אפשר לדעת איזה דם זה, היא תשובה לא ממש מתקבלת על הדעת.
התוצאה היא גזירה בלתי אפשרית כמעט על זוג שזה עתה נישא, זה עתה הותרו זל"ז לראשונה, עד כה גברו על ייצרם. ועכשו הם נאסרים למשך שבועות! לפחות 11/12 יום, ואם הכלה לא הרתה בביאה ראשונה, סביר שהווסת תבוא בתקופה זו או מייד לאחריה ותקופת האיסור מתארכת ומתארכת, אחרי שהם כבר, סוף סוף, נשואים. אין צורך לומר עד כמה הפיתוי אחרי החתונה, כשחיים יחד באותו בית, גדול מאשר לפניה...
בעצם זה אומר שחיי אישות זוג מתחיל לחיות לא מהחתונה, אלא מבין שבועיים לחודש לאחריה.
ספק רב איזה שיעור מבין הזוגות הנישאים, מבין אלה המתכוונים ורוצים באמת ובתמים לשמור על קדושת האישות שלהם, מצליחים לעמוד בגזירה זו.
ואז הם עוברים בלאו דאורייתא, של "לא תסורו מן הדבר אשר יורוך"...
גילוי נאות: אני נשואה שנים רבות, לכן השאלה איננה "למעשה".
תשובה
שלום וברכה
א. דם בתולים אכן אינו מטמא מן התורה.
ב. כחלק מ"ישור הקו" המצוי תדיר בעולמם של חכמים, חכמים מונעים כל ביאה כשיש דם, ולא רק דם בתולים, אלא גם דם טוהר שלאחר לידה וכדו'. זו אחריות חכמים כדי למנוע מצב בו יטושטש ההבדל בין מותר ואסור. בשל כך קבעו חכמים את האיסור הזה, ואנו שומרים את דברי חכמים.
ג. אין זה נכון כי אם הבתולים הוסרו בדרך אחרת הם אוסרים. הדבר צריך שאלת חכם בכל מקרה לגופו.
ד. בין בני הזוג מיד לאחר נישואיהם: זו תקופה שיש בה כפילות. מצד אחד, את צודקת שזה אכן קשה מאוד, וחלק מאתגרי ההלכה. מאידך גיסא, יש משהו אמיתי בזה שהצד הגופני של הנישואין אינו משתלט על התקופה הראשונה שלאחר הנישואין, ויש הרבה מאוד עבודה לבני הזוג הנשואים זה עתה לעבוד בזוגיותם.
ה. אין לי ספק רב בנושא הריאלי, אלא ידיעה קרובה לוודאית, שעומדים בתביעה ההלכתית הזו. אנו אנשי הלכה, ועושים גם דברים קשים. אין אנו מיפים את המציאות, אולם מנסים להשתמש בתקופה הקשה הזו כאמור כדי לבנות דברים אחרים, ואז שבים לחיות כבני זוג מלאים.
כל טוב ויישר כוח