דיני מעשרות - גבולות

חדשות כיפה הרב ניר הרמן 14/01/13 21:37 ג בשבט התשעג

שאלה

מקווה שכבודם יוכלו להאיר את עיני בנושא המעשרות:

1. מתי נתינת מתנה לאדם אחר יכולה להחשב למעשר?

(האם זה מחייב, נניח, מצוקה כלכלית של המקבל, קירבה משפחתית, שהמעשר יהייה די לצרכו אך לא מעבר

, מידת קיום המצוות של המקבל וכד').

2. מהי כמות הצדקה המקסימלית אותה אדם יכול לתת?

3. מתי אדם פטור מלתת מעשר?

4. מה יכול לפגום במצוות המעשר?

המון תודה.

תשובה

שלום

1. כשזה יוצא לשם מצוות מעשר לצורכו של המקבל ולא של הנותן, דהיינו אם אתה משלם בזה את דמי החבר בבית הכנסת אזי זה לצורכך, אבל אם אתה תורם את הכסף לבית הכנסת מבלי שהתחייבת לכך זה מעשר וכן כל הדוגמאות שהבאת בלי קשר לרמתו הדתית של המקבל אלא לנזקקותו.
2. עד חומש מנכסיו כדי שלא יהפוך לעני ויזדקק בעצמו.
3. רק כשהוא בדוחק כזה שאם יפריש לו יהיה לו כסף למזונותיו, ואז הוא יזדקק לבריות.
4. אם נותנים פחות מעשירית או שנותנים לצורך עצמי (כגון קניית ספרים לעצמי, או תשלום נדר) זה יכול לפגום במצווה.

בהצלחה וכל טוב