דיני אבלות על אבא

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 12/01/21 13:54 כח בטבת התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב.

אני בשנת אבל על אבי ברצוני לשאול מספר שאלות. אציין כי אני מעדות המזרח (מרוקאית) אם זה חשוב לדעת.

1) האם מותר ללכת לברית של נכד של אחותי.

2) האם מותר לי להיות בחופה של אחיין מתחתן עוד שבועיים.

כמו כן יש שבת חתן בבית מלון האם מותר ללכת.

3) האם מותר ללכת להילולה שחמותי מקיימת בביתה בראש חודש חשוון.

4) האם מותר לקנות בגדים ונעליים ליום יום לא חגיגיים.

5) האם מותר לראות טלויזיה.

6) האם מותר לשמוע רדיו ברכב.

אודה לתשובתך

תודה.

טירנה

תשובה

לשואלת שלום

ברוך דיין האמת. שלא תדעי עוד צער.

חשוב להבין שהשמחה הגדולה באירועים משמעותיים עומדת בסתירה לרגשות הצער המתמשכים של האבלות. אי השתתפות בשמחה היא אחד הביטויים לאבלות ולכיבוד אב ואם, גם בעת הזו.

מן השאלה מובן שאת אחרי ה'שלושים' ובתוך השנה. להלן ההלכות:

1) מותר להשתתף בטקס ברית המילה. אפשר להקל גם לשבת בסעודת ברית המילה, וטוב להחמיר. שירים וריקודים - אסור.

2) חופה של אחיין – מותר לך להיות נוכחת באיזור של טקס החופה, אך לא להשתתף בסעודה באולם ובריקודים.

שבת חתן – כיוון שאין אבלות בפרהסיא בשבת והיעדרותך בוודאי תורגש – מותר לך להשתתף בשבת חתן ובסעודות.

3) אסור להשתתף במפגשי חברה בכללם הילולא.

(מקורות: ערוך השולחן יורה דעה שצא,י | ילקוט יוסף סימן לח)

4) מותר לקנות נעלים ובגדים פשוטים.

(מקור: נטעי גבריאל ב,י,יז)

5) אין איסור מטעמי אבילות במהלך השנה לצפות בטלויזיה.

6) ככלל – אבֵל אסור בשמיעת מוזיקה משום שהיא משמחת ומשכיחה ממנו את האבלות על הוריו. במידה והדבר מועיל לעירנות שלך בנהיגה – מותר. אם אפשר להשיג את אותה מטרה בשמיעת הרצאה או שיעור, מה טוב.

שנשמע ונתבשר בשורות טובות.