דיבור לר' נחמן

חדשות כיפה הרב ארז משה דורון 17/12/05 17:50 טז בכסלו התשסו

שאלה

שמעתי שאפשר לדבר עם רבי נחמן בין אם זה ליד קברו ואפילו מכל מקום אחר. רציתי לדעת אם זה נכון ואיך זה לא כפירה שהרי הרמבם כתב שאסור לפנות למתווכים אפילו ע"מ להתקרב לה'. ומן הסתם הפניה לר' נחמן תהיה ע"מ להתקרב לה' ע"י התקרבות אליו.

תשובה

שלום ורוב ברכות,
מקורות רבים בתלמוד ובספרי גדולי ישראל מדגישים את מעלת התפילה אצל קברי הצדיקים.
כותבת הגמרא בענין שנים עשר המרגלים שנכנסו לארץ (סוטה ל"ד) "ויעלו בנגב ויבוא עד חברון" (במדבר י"ג) ויבואו מבעי ליה (אם הפסוק מתחיל בלשון רבים: "ויעלו" היה צריך גם להמשיך בלשון רבים ולאמר "ויבואו". מדוע, אם כן, כותבת התורה "ויבוא" בלשון יחיד?) אמר רבא: מלמד, שפירש כלב מעצת מרגלים והלך ונשתטח על קיברי אבות (במערת המכפלה שבחברון). אמר להם: "אבות העולם, בקשו עלי רחמים שאנצל מעצת מרגלים".

מתוך דברי חז"ל אלו אנו לומדים שאפשר לפנות אל הצדיק בקברו ולבקש ממנו שיתפלל בעדנו וכך עשה כלב בן יפונה.

גם כאשר לא נמצאים בקבר הצדיק ממש אפשר לפנות אליו, כפי שכל עם ישראל עושה - אנחנו מוצאים בנוסח הסליחות את המשפט: "קומו ישני מכפל לסעדנו", ומשמעות הדבר שכל יהודי בכל קצוות תבל פונה אל אבותינו שבמערת המכפלה, שקרויים כאן "ישני מכפל" ומבקש את עזרתם.

כל הישועות,
ארז