דחוף! צום 40 יום על ס''ת שנפל

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 29/09/02 10:16 כג בתשרי התשסג

שאלה

בהקפות שניות, מישהו פתח ספר תורה ספרדי, ואחד המוטות שמחזיקים את גלילי הקלף, נפל. יחד איתו החליק הגליל כלפי מטה, וחלק מהקלף נגע ברצפה. הספר עצמו נשאר בידים, ובתוכו רוב הקלף, רק חלק קטן ממנו השתלשל ונגע ברצפה.

צריך לצום 40 יום? כל מי שראה\היה שם? מה הדין לגבי תלמידי ישיבות?

תשובה

בס"ד

אם נפל ספר תורה מידו אפילו בנרתיקו צריך להתענות. ונוהגים שגם הרואים מתענים.

במקרה זה שנפל רק חלק ממנו לא צריך לצום ארבעים יום. והדין מתחלק לשלושה.

האדם שנפל ספר התורה מידו יצום יום אחד.
האנשים שהיו בבית הכנסת וראו הנפילה - יתנו צדקה או יצומו.
האנשים שהיו בבית הכנסת שלא ראו - רק יתנו צדקה.

כמה צדקה?
מחיר אכילה של יום אחד.
עשרים או שלושים שקל.

ויעשו תקנות לשנים אחרות:
א- שיוציאו רק ספר תורה אחד ולא יותר.
ב- ויוציאו ספר תורה שקשור היטב.
ג- ויעמידו מישהו ליד ספר התורה שנמצא על הבמה.
ד- ולא יתנו ספר תורה למישהו שמתחת לגיל חמש עשרה.

והוא רחום ירחם עוון