גרמא בנזיקין

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 02/12/02 01:19 כז בכסלו התשסג

שאלה

במושב בו אני מתגורר התחייבה מזכירות המושב כלפי רוכש מגרש( להלן: פלוני) להפשרת קרקע בתאריך 30/6/02.פירוש הדבר הוא כי חודש לאחר מכן יוכל אותו פלוני לקבל משכנתא וכן להתחיל בבנין הבית. הואיל והמושב לא עמד בהתחייבות עד ליום זה התרחשו שני הליכים נזקיים.

א. אותו פלוני חי בדירה שכורה ועל כן הדחייה למעשה גורמת לשהותו בתנאי שכירות ועל כן חודשים אלו הם חודשים בהם הוא משלם שכירות כתוצאה מהעיכוב שחל עקב הפרת ההתחייבות.

ב. אילו היה המושב עומד בתחייבות יכל פלוני לקחת משכנתא בגובה 5 אחוזים(גובהה ביום 30/6/02) ואילו כיום גובה המשכנתא הוא שבעה אחוזים.

שאלתי היא האם פלוני זכאי לתשלום שכר הדירה בגין חודשי השכירות המיותרים שנגרמו כתוצאה מההפרה וכן האם הוא זכאי להפרש אותם שני האחוזים בגובה המשכנתא כתוצאה מהעיכוב שמנע ממנו לקחת משכנתא בריבית הנמוכה.

אודה לרב אם יוכל להפנות אותי למקורות.

תשובה

ב"ה ג' טבת תשס"ג

שלום רב!

על פי ההלכה שנפסקה ברמ"א חושן משפט סימן י"ד סעיף ה' מי שהוציא הוצאות על פי דבריו של חבירו, והתברר שהיו אלו הוצאות שוא, הוא חייב לשלם לו.
אבל יש מקום לחלק בין המוציא הוצאות על פיו של חבירוובין מי שגרם לחבירו הפסד. כמו מי שהבטיח לחברו שיקנה ממנו דבר מה ולא קנה, ועל ידי כך נגרם לו הפסד שלא מכר לאיש אחר, עיין בנתיבות המשפט סימן של"ג ס"ק ג', שבמקרה זה הוא פטור מדין גרמא.

המקרים שאתה מציין בשאלתך הם גרמא, שכיון שהמזכירות לא עמדה בהתחיבותה נגרם לאותו פלוני נזק, ולכן למרות שהם נהגו שלא כשורה כשלא עמדו בדיבורם, לא ניתן לחייבם ממון.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת