גניזה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 07/09/16 16:23 ד באלול התשעו

שאלה

בס"ד

היום בכיתה המורה דברה על גניזה ושאומרים שהולך ואוזל המקום לקבור את הגניזה .

וגם שיש כאלה שנוהגים שרק דף שיש בו פסוק שלם חייב גניזה.

ואז עלתה השאלה האם אפשר לחתוך את הפסוק באמצע( ברווחים ולא את המילים) ואז אין צורך בגניזה!

אז.....

האם אפשר לזרוק את לפח אחרי שגוזרים או שזה עדיין בעייתי?

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

לשואלת שלום,
קודם כל אשבח את מחשבתך, זו שאלה יפה מאוד.
בנוסף למצוקת מקום הקבורה, יש עלינו חובה לדאוג לאיכות הסביבה ולמחזר ניירות.
אכן יש הנוהגים כמו שכתבת, שעצם קיומו של הפסוק מצריך גניזה. ולכן בהזמנות לחתונה וכד' יגזרו את הפסוק והשאר ישליכו למיחזור.
רבי משה פיינשטיין, מגדולי התורה של הדור הקודם, כותב שהשאלה האם להשליך דף מסויים לגניזה או למחזור תלויה במטרת כתיבתו של אותו דף. אם הוא נכתב לשם לימוד קבוע - יש לגונזו, ואם רק לזמן קצר - אפשר להשליכו בכבוד למחזור (עטוף בעוד נייר).
לכן דפי עבודה של בית הספר, ודפי פרשת השבוע (עלונים) - אין צורך לגונזם, שהרי ברור שלא הודפסו כי אם על מנת שיקראו בהם באותו שבוע ואחר כך יניחו אותם בצד. יש להשליכם למכלים למיחזור נייר. וכך פסק רב היישוב טל מנשה הרב ראובן עוזיאל.
לכל אלו יש יוצא מן הכלל: דפים בהם מוזכר שם ה' במלואו – טעונים גניזה.
(מקורות: שו"ת אגרות משה או"ח ח"ד סימן לט)

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן