גניזה, ופתיחת הארון, מנשא

חדשות כיפה הרב אריה שטרן 24/06/13 21:48 טז בתמוז התשעג

שאלה

שלום,

אם אפשר יש לי שלוש שאלות:

1. האם אפשר למחזר דבר מלכות (העלון של חב"ד, שיש בו שנים מקרא ואחד תרגום, רמב"ם דף יומי חסידות וכו'), כלומר לשים אותו במיכל של נייר למיחזור? (זכור לי שבכללי מותר למחזר עלוני שבת).

2. האם כאשר פותחים את הארון להוצאת ספר התורה, צריך לסגור את הארון קודם שהחזן אומר "גדלו" (ובשבת "שמע" ...) או שיש לסגור את הארון מיד אחרי ההוצאה, קודם שיאמר החזן גדלו (או שאין קפידה בעניין)?

3. האם מותר להתפלל עם תינוק במנשא (כלומר, כאשר התינוק יושב על הבטן של האדם, כאשר הוא מחובר אליו ברצועות)? ואם זה כדי להתפלל במניין, האם יש בזה צד להתיר?

תודה רבה.

תשובה

לשואל: שלום,
1. כפי הידוע לי דבר מלכות אינו כשאר עלוני השבת ורובו מוקדש לדברי תורה ממש וצריך לגונזו.
2. נוהגים להשאיר את הארון פתוח עד לאחר אמירת גדלו ואולם אין בזה קפידה ממש.
3. אם אין ברירה ואין מקום אחר לשים את התינוק מותר להתפלל עם הילד במנשא כי זה בטוח שלא ייפול ואפשר בישוב הדעת.
בברכה
הרב אריה שטרן
ראש מכון הלכה ברורה