גניבה

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 04/07/06 09:19 ח בתמוז התשסו

שאלה

היום אני בת 21. כשהייתי קטנה מתחת לגיל בת מצוה הייתי גונבת מחנויות ממתקים פשוט כי רציתי וכנראה שלא היה בבית או שהייתי לוקחת כסף מקופות צדקה עמ"נ לקנות ממתקים. הבעיה היום היא (אני מתחבטת בה כבר כמה שנים) שאין לי מושג איך להשיג את אותם בעלי חנויות עמ"נ להחזיר להם את הכסף עבור הגניבות שליניסיתי לחפש אותם ולעלות על עקבותיהם ופשוט לא הצלחתי.

וגם לגבי הגניבה מקופות הצדקה אין לי מושג מאיזה לקחתי ולאיזה אני צריכה להחזיר. אודה אם תוכל לסייע לי בעניין זה ולפתורה את הבעיה שבה אני נמצאת.

תשובה

חיוב השבת הגזילה הוא להחזיר לנגזל עצמו, ואם אינו יכול לדעת מי היה הבעלים, נמצא שאינו יכול לקיים את חיובו. אמנם מצאנו בשו"ע חושן משפט שסו ב' לגבי אלו שגזלו את הרבים ואינם יודעים ממי וז"ל: "הרועים והגבאים והמוכסים, תשובתן קשה מפני שגזלו את הרבים ואין יודעים למי יחזרו, לפיכך יעשו בו צרכי רבים, כגון בורות שיחין ומערות." ובערוך השולחן כתב שהסברא בזה היא שע"י שיעשה צורכי רבים בעז"ה יהנה מענין זה גם הנגזל וימחלו לו. ונראה שאין זה חיוב השבה גמור אלא תקנה. ולא מצאנו שחייבו תקנה זו אלא בגוזל רבים.
ולכן נראה בשאלתך: א.לגבי הלקיחה מקופת צדקה צריך לעשות צורכי רבים, לתרום למוסדות צדקה וחסד וכד'. ב. לגבי הלקיחה מהחנות כיון שמדובר באדם פרטי לא קיימת תקנה זו, ולכן אם תרצי תעשי צורכי רבים.
וכל זה בין אדם לחבירו, וכמובן שצריך לעשות תשובה גם בין אדם למקום על כל שעבר על איסור התורה, והבא ליטהר מסייעין בעדו לעשות תשובה גמורה.
הרב דרור טוויל