גמרא

חדשות כיפה הרב אורי ליפשיץ 31/07/11 12:50 כט בתמוז התשעא

שאלה

שלום לכבוד הרב. נתקלתי בקושיה במסכת סנהדרין דף קו עמוד ב על אותו אפיקורס ששאל את רבי חנינה בן כמה היה בלעם כשמת אמר לו שלא כתוב במפורש אלה לפי הפסוק ורשעים לא יחצו ימיהם כלומר בגיל 33 ואותו אפיקורס אמר לו שהוא צודק.

השאלה שלי איך יכול להיות שבלעם היה בן 33 הרי הוא נכדו של לבן הארמי וכמו כן היה אחד מיועצי פרעה עוד לפני משה רבינו כך שהוא צריך להיות בגיל הרבה יותר מבוגר.

שאלתי מספר רבנים אך לא ידעו תשובה לכך , אשמח מאוד אם לרב יהיה הסבר מניח דעת .

תודה וישר כח גדול.

תשובה

ערב טוב

קושיות מעין אלו ניתן להקשות לרוב.

תשובות לשאלות אלו ניתן לענות בשני אופנים -

האחת היא שמדובר במחלוקת. הגמרא בסנהדרין סבורה כפי שהבאת, שבלעם היה בן 33, ואילו הגמרא בסוטה סבורה שבלעם היה מיועצי פרעה.

התשובה השניה היא שמדרשי חז"ל אינם מנסים לספר לנו עובדות הסטוריות אלא להעביר מסר ומשמעות באמצעות האמירות שלהם. לאור תשובה זו (שיסודותיה העקרוניים בדברי הרמב"ם, המהר"ל ועוד), לא נתפוס את הדברים אודות זיקתו של בלעם ללבן הארמי (בין אם הוא נכדו, ובין אם כמדרש אחר הוא הוא לבן הארמי...) כתיאור הסטורי - ממשי, אלא כניסיון להעביר מסר ולחנך אותנו לעולם ערכי מסויים.

כך גם בהעמדתו של בלעם כיועץ של פרעה, וכך גם בטענה שהוא היה בן 33 בעמידתו מול משה ועם ישראל.

כל טוב

אורי