גלגל המזלות בבתי כנסת

חדשות כיפה רבני מעייני הישועה 19/12/13 14:47 טז בטבת התשעד

שאלה

שלום כבוד הרב!

האם מותר לשחזר את עיטור "גלגל המזלות" מבתי הכנסת הקדומים (כמו בית אלפא, ציפורי וטבריה) בבתי הכנסת של ימינו (לצורך עיטור)?

אשמח אם הרב יוכל להתייחס ל:

1. איסור "לא תעשה פסל וכל תמונה (והרי יש אריות בארון הקודש?!)

2. איסור עבודה זרה.

תודה רבה!

תשובה

שלום,

תבליט או חריטה של חמה לבנה, כוכבים ומזלות אסורים לדעת הכל, משום הידמות לצלמי עבודה זרה.
אך במקום ציבורי כבית כנסת יש פחות חשד להידמות לעבודה זרה, ועל כן בדיעבד, אם הדבר כבר קיים, אין חובה להסירם.
אם מדובר על ציור בלבד, ללא תבליט או תחריט,
יש מהראשונים שהתירו, ועל בסיס זה פוסק הרב קוק (דעת כהן סד) שאין למחות במקילים, ואף בילדותו היה בבית הכנסת שלו ציורים של המזלות בתקרה.

מקורות:
עי' רמב"ם הלכות עבודה זרה פרק ג' הלכה יא, בשו"ע יורה דעה סימן קמא סעיף ד, והרמ"א שם, והש"ך ופתחי תשובה על הסעיף.

לאור זה, תבליט או תחריט של מזלות אסור לעשות כלל. ציורים של מזלות, לכתחילה לא ראוי, אך היכן שיש מנהג לעשות, לא ניתן למחות בידם.

אגב, מה שנמצא בבתי כנסת עתיקים איננה ראייה להיתר, כיוון שזה שעשו כך אז בכמה בתי כנסת לא אומר שדעת חכמים היתה נוחה מזה, ומכל מקום, זה לא אומר שלא גזרו אחר כך כנגד זה.

כל טוב.