גילוח בתער

חדשות כיפה הרב יוסף יגודה 30/01/02 15:54 יז בשבט התשסב

שאלה

שלום!

האם נכון שמי שמתגלח בתער אינו יכול להשלים מניין?

ועל אלו איסורים עובר מי שמתגלח בתער?

תשובה

כתוב בתורה ויקרא י"ט, כ"ז "לא תקיפו פאת ראשכם וללא תשחית פאת זקנך". וביארו במשנה במסכת מכות (דף כ' ע"א) שהוא עובר על לאו זה אם משחית את זקנו בתער ולגבי הקפת פאת הראש לדעת הרא"ש שם אסור אפי' במספריים. והדברים מבוארים בשו"ע יו"ד סי' קפ"א. לסכום: לגלח הזקן בתער זהו אסור מהתורה.
בשולחן ערוך סי' נ"ה ובמ"ב שם סקמ"ו מבואר שיש מצבים שעובר עבירה אינו מצטרף למנין עשרה אם עבר עבירה "להכעיס" - בכונה כמורד בתורה, אינו מצטרף למנין אבל עובר עבירה "לתאבון": דהיינו מחמת נוחיות וכדו', מצטרף למנין. לכן אדם שיודע שאסור להתגלח בתער ומחמת זלזול בציווי התורה מתגלח בתער אין לצרפו למנין.