גילוח בערב שבת בימי בין המצרים

חדשות כיפה חברים מקשיבים 07/07/01 21:17 טז בתמוז התשסא

שאלה

האם מותר להתגלח בערב שבת, בשבתות בתקופת בין המיצרים, כאשר במשך השבוע אני לא מתגלח?

תשובה

שלום לך,
שלושת השבועות שבין יז' בתמוז לתשעה באב הם ימי פורענות לעם ישראל, ונקראו ימי "בין המצרים" על פי הפס' באיכה א': "כל רודפיה השיגוה בין המצרים".
בשל כך נוהגים בהם מנהגי אבלות כגון: איסור תספורת וגילוח, לא מחדשים בגדים ומברכים "שהחיינו" וכדו'.
לגבי איסור התספורת והגילוח:
זמן האיסור- לפי השו"ע (תקנ"א ס"ג) מעיקר הדין איסור התספורת והגילוח הוא רק בשבוע שחל בו תשעה באב. יש שנהגו להחמיר רק מר"ח אב (כף החיים שם, ס"ק מה'), וכך נהגו הספרדים.
האשכנזים נוהגים כרמ"א (שם ס"ד) להחמיר בתספורת וגילוח מיז' בתמוז.
לגבי תספורת וגילוח לכבוד שבת בימי בין המצרים הובא בביאור הלכה דעת רע"א בשם התוס' שמותר (וכן כף החיים שם ס"ו הביא שיטה כזו), אך המשנה ברורה בשם המג"א (שם ס"ק לב') הכריע להלכה שאסורה תספורת וגילוח אפילו לכבוד שבת.
ויהי רצון שיתקיים בנו מאמר חז"ל "כל המתאבל על ירושלים זוכה ורואה בשמחתה", ונזכה לראות בביאת המשיח ובבנין המקדש, במהרה בימינו . אמן.
בברכה
נדב, חברים מקשיבים