שאלה
לאחרונה (בעיקר בעקבות שחרור המחבלים הרבים בעסקת שליט) התחלתי לפעול למען מתן גזר דין מוות לרוצחים של משפחת פוגל. (בעיקר ע"י העלאת מודעות הציבור לדילמה ושכנוע האנשים הקרובים אלי.
השאלה היא... מהי דעת ההלכה בנושא? האם מותר למדינת ישראל לקבוע גזר דין מוות לאסירים רוצחים? האם בהעדר בית דין הלכתי יש לנו אפשרות כזו בכלל? מצד אחד- אנשים רשעים ומסוכנים כאלה- אי אפשר לתת להם לחיות יחד איתנו, במיוחד כשלצערי לאף אחד מאיתנו אין כבר את האמונה שהם בטוח ישארו מאחורי סורג ובריח לנצח... זו אמירה לעם ולכל המבקשים את נפשנו, שדם יהודי הוא לא הפקר.
אך מצד שני, מי אנחנו שנקבע חיים ומוות? האם זה הופך אותנו פשוט לאומה ככל הגויים אם גם אצלנו נוציא להורג פושעים?
תשובה
שלום
יש בזה פנים לכאן ולכאן, הן הלכתית הן מוסרית, הן פרגמטית. וגם דעות גדולי הפוסקים חלוקות בזה.
בנוסף יש הרבה פרטי דינים בזה, מי הנידון, מה עשה וכו'.
כאן אין המקום לעסוק בכזו דילמה מורכבת של נפשות. אני מציע לך לקחת את הנושא כפרוייקט של לימוד תורה, תלמד את הסוגיה כראוי על הבטיה.
כל טוב