גזל

חדשות כיפה הרב אורי ליפשיץ 18/09/11 14:29 יט באלול התשעא

שאלה

שלום כבוד הרב.

אני בחורה חוזרת בתשובה , ברוך השם נכנסתי למדרשה בירושלים ועליתי על דרך המלך.

בילדותי זכור לי 2 מעשי גזל שביצעתי ל2 חברות שונות.

אין באמצעותי להחזיר את הגזל,

האם אני מחוייבת לנגזלות את סכום הגזל , או שיש אפשרות לבקש את סליחתן ובכך לכפר על כך?

ברצוני לציין כי אני מתייסרת זמן רב עם השאלה הזאת, לכן אני אשמח אם תנחה אותי מדוייק כיצד לנהוג.

תודה רבה!

תשובה

ערב טוב
כמה משמח לקרוא בימי אלול על תהליך של תשובה ועל התקדמות בדרך המלך.
בעזרת ה' תמשיכי בדרך, ותמצאי אור וטוב.

באופן עקרוני, דבר שנגזל יש להשיב. אכן, כדי לא לנעול דלת בפני השבים, התירו חכמינו במקרים בהם השבת הגזילה עצמה כרוכה בהפסד מרובה (שעלול למנוע את האדם מלשוב בתשובה), להשיב את הכסף ולא את החפץ עצמו.

בכל מקרה, ברור שאם החברות מוחלות לך - הרי שאינך חייבת להשיב להן דבר, החפץ היה שלהן, וממילא בידיהן למחול (כמו שהן יכולות לתת לך אותו במתנה).

אלא שיש לדעת שמבחינה הלכתית, קטן שגזל (או קטנה - פחות מגיל מצוות) - חייב להחזיר את הגזילה רק אם היא קיימת, אך אם איננה עוד בעולם (נניח אוכל שנאכל או חפץ שנזרק) - פטור מלהחזיר.
כך שאם המעשים נעשו לפני גיל מצוות - מן הדין את פטורה מלחזיר.

כל טוב

אורי