גזל

חדשות כיפה הרב אבנר בן יוסף 01/09/16 17:18 כח באב התשעו

שאלה

שני מקרים:

1.לפני שנה וחצי בערך היו לי אופניים ורציתי למכור אותם,

ניסיתי ולא כ"כ הלך, ואחד החניכים שהיו לי אז בשירות לאומי הציע שאני יפרסם ביד 2,

הסברתי לו שאני לא יודעת איך והוא הציע לעשות את זה עבורי.

הוא פירסם מודעה עם תמונה והכל, אבל לגבי משך הזמן שהאופניים ברשותי הוא כתב משהו שהוא לא נכון.

הסברתי לו שזה לא נכון ולא מתאים ומה אני יגיד אח"כ?! ,

הכוונה שלו הייתה טובה אני לא רוצה ח"ו להפיל את זה עליו, הוא פשוט הסביר שהאופניים במצב מעולה ושזה רק בשביל למשוך קונים.

ביררתי גם לפני עם מוכר אופניים והוא אמר שהן במצב טוב ושאני יכולה לדרוש את הסכום.

לא האמנתי שמישהו יקנה באמת דרך האתר וזה פשוט נשאר ככה.

אחרי כמה זמן התקשר אליי קונה, ולא ידעתי מה להגיד, זה הציק לי נורא גם אז! אבל איך אני יגיד פתאום שזה לא נכון מה שרשום שם אחרי זה הוא לא יאמין בכלל, בקיצור דבר גרר דבר והוא קנה אותן.

אני מרגישה ממש לא נעים כי יכול להיות שאם הוא היה יודע הוא לא היה קונה אותן בכלל או שהיה מבקש בפחות.

חייבת לציין שלמדתי את הלקח ו"שילמתי על זה" בקנס שקיבלתי תקופה קצרה מאוד אחרי למרות שזה נשמע לא קשור זה די הרגיש ככה כי זה היה קנס מיותר.

איך אני יכולה לכפר על זה ? זה קצת בעייתי להחזיר לאותו אדם, איך אני יסביר את זה עכשו אחרי כל התקופה הזו?

2. בסוף השירות שלי הכנתי ברכות לחניכים וביקשתי רשות להשתמש בציוד של הבי"ס וקיבלתי, לקחתי את הציוד אליי ועבדתי איתו, זה היה סוף השנה וכל יום דחיתי ודחיתי עד שיצאנו לחופש ולא החזרתי.

אני יודעת שזה לא בסדר ורוצה לתקן, השאלה היא האם אני יכולה להחזיר את זה בלי להזדהות ?

או בדרך אחרת ? לתת צדקה לדוג' ?

תשובה

שלום וברכה,

לגבי השאלה הראשונה את צודקת שלכתחילה בוודאי חובה למסור את כל הנתונים הנכונים, והיה רצוי שלאחר שאותו חניך פרסם לא
נכון, את היית אומרת לקונה שהיה טעות בפרסום בלי לפרט יותר מדיי, ולתת לו את הנתונים הנכונים. מה לעשות עכשיו? אם הנתון שהחסרתם מהקונה הוא לא משנה,את ערך האופניים, יהיה מספיק שתקבלי עלייך לא לעשות דברים כאילו לכתחילה.
אך אם הנתון שהחסרתם הוא עקרוני ביותר, וגם לא נראה
לעין,שנוכל לומר שהיה לו לקונה לראות בעצמו. אז עלייך לעדכן את הקונה בנידון, גם אם זה לא כ"כ נעים (את לא צריכה לספר לו את כל הפרטים שאינם קשורים לבעיה שיש באופניים).

לגבי השאלה השניה,דבר כזה קורה לכל אדם גם למורים...ולכן הדרך הפשוטה והנכונה ללכת לבית הספר ולהחזיר את הציוד לחדרו של אב הבית.

אשריכם ישראל שאתם נזהרים אפי' מחשש גזל

בשורות טובות
וחודש טוב