שאלה
שלום הרב
כמה חברים ואני ערכנו קניה של תוכנות דרך אתר אינטרנט מחו"ל, וביקשנו שישלחו את החבילה לארץ.על מנת לקחת את החבילה הזו מהדואר יש לשלם מכס.
כאשר לקחתי את החבילה ראיתי שסכום המשלוח היה הרבה יותר נמוך מהקניה. בתחילה חשבתי שאולי לא שלחו לנו את המוצרים הנכונים. אולם, כאשר פתחתי את החבילה ראיתי שנשלח לנו בדיוק אותם מוצרים שהזמנו.
כשהצלחתי להבין מדוע סכום החבילה היה יותר נמוך הבנתי שהיתה טעות הקלדה למי ששלח את החבילה(אתר האינטרנט בארה"ב כנראה)ובמקום לכתוב על מוצר שהוא עולה 215 דולר הם כתבו 21.5 דולר.
נראה לי שזה משפיע על סכום המכס שהיינו אמורים לשלם.. כך שיצא ששלמנו הרבה פחות ממה שהיינו אמורים לשלם(עד כמה שזכור לי תשלום מכס הוא על פי עלות המוצר).
עכשיו- אני לא יודעת מה לעשות:
אם אפנה לדואר ואגיד להם שאני אמורה לשלם יותר מכס,הם לא יבינו אותי, כיוון שעל הקבלה כתוב שסכום החיוב הוא פחות..- והם לא יכולים לחייב אותי יותר, אלא על פי מה שכתוב בקבלה, לא?
מה אני אמורה לעשות במקרה כזה?
תודה רבה
צורית
תשובה
שלום
אם החשש הוא מטעות במכס בחו"ל ולא בארץ,ושם שולם המכס הלא נכון, אינכם חייבים להחזיר על פי דין בשל טעות גויים שאין היהודי חייב לתקנה (חושן משפט סימן שמח סעיף ב ברמ"א, דעת המרדכי).
באם זה המקרה, אם תחזירו, ודאי תקדשו שם שמיים, וכתבו הראשונים שמי שעושה רווח מטעות הגוי, על אף שהיא מותרת, לא יראה בזה ברכה (עיינו שם בבאר הגולה אות ה), אך מן הדין עצמו אתם פטורים מלתקן את הטעות (ועיינו עוד בגר"א חו"מ רכז ס"ק לח).
לכן אם מדובר בתשלום בחו"ל, למעשה אני ממליץ לא לטרוח כל כך הרבה בשביל כזה סכום, הזמן שלכם שווה את הסכום והטעות אינה שלכם, וכיוון שגם מן הדין הסכום שלכם. לכן תירמו אותו לצדקה, ואל תשקיעו הרבה זמן בתיקון טעות המכס בחו"ל.
אמנם גם אם הטעות היא בדואר בארץ ושילמת אותה בדואר שלנו (שאז זו אינה טעות הגוי אלא טעות וגם הפסד יהודי) גם אז אינכם חייבים להחזיר, על אף שטעות מסחר היהודי אסורה, משום שלא אתם עשיתם את הטעות אלא אחר והאחריות עליו. כל זה מן הדין.
אך ודאי ראוי מאד להחזיר את הכסף בכל אופן, בין בטעות גוי בין בטעות יהודי, ולהיות ישרים בקנה המידה האנושי בנוסף להיותכם צודקים ברמה ההלכתית.
כל טוב