גביית תשלום בכרטיס אשראי

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 23/07/06 01:04 כז בתמוז התשסו

שאלה

שלום לכבוד הרב. הקמתי לפני כמה חודשים עסק ואני מעוניין לקבל תשלום בכרטיס אשראי.

א. האם באפשרותי לגבות תשלום קבוע עבור שימוש בכרטיס אשראי ואף לציין במופרש מחיר למזומן ומחיר לכרטיס אשראי.

צדדי השאלה כיוון שהתשלום הוא לא על המתנת מעות אלא על העלות של שימוש בכרטיס אשראי.

(אני משלם 2 אחוז מן העסקה לחברת האשראי ואני מעוניין לגבות באופן סימלי אחוז אחד).

וגם אדם שמשלם תשלום אחד או מספר תשלומים ישלם אותו דבר - (אני יודע שיש אפשרות לציין רק את המחיר הגבוה ושיש הנחה למזומן אבל שאלתי האם אפשר לומר שאין כאן כלל צד של ריבית אלא גביית תשלום עבור שירות).

ב. יש לי אופציה למכור בעסקת קרדיט שבה אני מקבל את הכסף בתשלום אחד והלקוח משלם במספר תשלומים עם ריבית מול חברת האשראי האם מותר לי לבצע עיסקאות כאלה?

בתודה מראש אלעד

תשובה

בעל עסק לא נותן הלוואה ללוקח. מבחינתו תשלום בכרטיס אשראי משמעותה תשלום מזומן. לכן כלפי הלוקח- גביה של עמלה על כרטיס אשראי אינה קשורה כלל לדחיית התשלום, והדבר מותר.
בדרך כלל לחברות האשראי יש היתר עיסקה ולכן ניתן לשתף איתם פעולה גם בפריסה של עיסקת קרדיט. (אגב, מה שכתבת כדבר פשוט שניתן לציין את המחיר, ולידו הנחה למזומן- רוב הפוסקים מחמירים בכך שאין זה מועיל אלא לדברים שרגילים לקנות אותם בתשלומים- מקרר וכד'- ספר תורת הריבית).