שאלה
דין מאכל פרווה שבושל בכלי בשרי
תוכן השאלה
שלום לכבוד הרב!
1) אם בישלו או טיגנו מאכל פרווה בסיר בשרי, מהו דין המאכל? האם מותר לאכול את המאכל ביחד עם מוצרים חלביים אם עברו 24 שעות על אותו כלי מאז שבישלו בו בשר?
2) כמו כן, אם לדוגמא מטגנים חביתה במחבת בשרי (אחרי שעברו 24 שעות), האם מותר להפוך את החיבתה עם מזלג בשרי ואח"כ לאכול את החביתה עם אוכל חלבי?
3) ידוע לי שלפי הספרדים מותר להשתמש בכלי זכוכית גם לחלבי וגם לבשרי. אם יש קעריות זכוכית המשמשות לארוחה בשרית, האם מותר לאפות בתנור מאכל חלבי בתוך אותם קעריות זכוכית, שהרי מדובר בחום רב (לדוג', סופלה שוקולד שנאפה בתנור בתוך קעריות הזכוכית)?
4) אם אסור, מהו דין הקעריות אם כבר אפו אותם עם מאכל חלבי?
תודה רבה רבה לכבוד הרב!
תוכן התשובה
לשואלת שלום רב.
1. אם בשלו בכלי בשרי שאינו בן יומו (כלומר שעברו למעלה מ-24 שעות מאז שבישלו בו בשר לאחרונה) מאכל פרווה, מותר לאכול את המאכל עם חלב. לספרדים מותר אף לעשות זאת לכתחילה.
2. לספרדים מותר לכתחילה להיעזר במזלג בשרי כנ"ל.
3. לספרדים מותר להשתמש בכלי הזכוכית לאפיית דבר חלבי, אחרי שניקו אותו היטב.
בברכה
אפי קיציס
התשובה התקבלה מהרב אפי קיציס
בתאריך ז' אלול ה'תשס"ח
זוהי תשובה שענה הרב לשאלת כלי בשרי שבושל בו מאכל פרווה .
אבל מאתר ישיבה ענו על השאלה:
כמה זמן יש להמתין בין מאכל פרווה שבושל בכלי בשרי לאכילת מאכל חלבי (ולהיפך)?
תשובתם: אין צורך להמתין כלל, רק להקפיד שלא לאכול את המאכל הזה (שהוא בחזקת בשרי) ביחד עם מאכל חלבי (ולהיפך).
האם זוהי חומרה או שזוהי ההלכה?
תשובה
לשואל שלום וברכה,
לגבי שאלתך 1-2
הרב קיציס ענה לך ברורות שמותר לספרדים לעשות זאת לכתחילה. ואני מסייג ואומר שלא לספרדי לנהוג כך לכתחילה משתי סיבות:
א. אנו צריכים להתרגל ולאחד הלכות ולא להגיע למצב בו יבוא אלי, כספרדי, אורח אשכנזי ואומר לו שזה לא בשבילו ולכן גישתי היא כספרדי שלא לעשות כך לכתחילה.
ב. הדבר מותנה בניקיון מוחלט של הכלים כי כל הלכה זו עוסקת רק בבלוע ולא בלכלוך בשרי בעין. 80% מהמזלגות הבשריים שראיתי אינם נקיים ולכן מסיבה לדעתי אסור לספרדים לעשות כך לכתחילה.
לגבי שאלות 3-4
לצערי הרבה מאד פוסקים כותבים לספרדים דברים היפך מנהג אבותיהם ומי שכותב מסתמך על פוסק אחד או שניים ומוסיף כותרת שזה מנהג הספרדים.
בשיטת הפסיקה הספרדית מובאים כל הפוסקים בחשבון [גם הפוסקים האשכנזים] ומשקללים אותם לא לפי רוב אלא לפי משקל (ניתן לקרוא על כך בהקדמת ה´בן איש חי´ לספר השו"ת שלו - רב פעלים).
גם בשיטה האשכנזית בה מקובל שהולכים לפי פוסק אחד בכל - זה לא עמיד במבחן המציאות. וזכיתי לשמוע במשך שנים רבות את דעת מו"ר ראש הישיבה הרב אברהם שפירא זצ"ל, וגם אצלו במשך השנים השתנה היחס למשנה ברורה ואם לפני 30 שנה עדיין היו פוסקים לפי חיי אדם קיצור שו"ע ערוך השולחן ועוד - הרי שבשנים האחרונות הוא התבטא שה´משנה ברורה´ פשט בכל ישראל.
לענין כלי זכוכית המונחים על האש או בתוך תנור וכד´ (כלי ראשון) -
דעת הרב עובדיה יוסף שליט"א להתיר לספרדים להשתמש בהם לכתחילה לבשרי וחלבי.
דעת רוב הרבנים הספרדיים האחרים ובתוכם מו"ר הרב מרדכי אליהו שליט"א שאין לספרדים לנהוג כך כלל.
כיון ששאלת אותי הרי שהבנתי היא שזה אסור ובשעת דחק מאוד מיוחדות בהוראת שעה ניתן להקל כך. ואסביר לך את הבנתי:
מרן הב"י כותב כמה וכמה נימוקים מדוע כלי זכוכית מותרים. אחד הנימוקים שלו הוא שכל זכוכית הם תמיד כלי שני - כפי שהיה בימיו. אנו איננו יודעים את המשקל של כל נימוק ויתכן שזה נימוק מכריע ולכן להבנתי את הב"י אסור לספרדי להשתמש בזכוכית בכלי ראשון גם לחלבי וגם לבשרי בשום מקרה - ואם טעה יש להגעיל את הכלי בהלכות הגעלת כלים [מציאות שגם היא לא היתה בפני מרן הב"י כי הזכוכית שהיתה לפניו לא היתה עמידה בהגעלה [אסור לאחר הגעלה כזו לקרר את הכלי במים קרים]
לפיכך הקעריות שלך הן חלביות לכל דבר ואם תרצה לשנותן באופן קבוע לפרווה עליך לנקותן היטב ולהגעילן.
בברכה
דוד לוי
דוד לוי
09-8987548
דברי תורה לפרשת השבוע
החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם