ברסלבים

חדשות כיפה הרב שי פירון 05/02/02 12:53 כג בשבט התשסב

שאלה

לה"ו

כבוד הרב,

רציתי לשאול אותך מספר שאלות.

א. דרך לעבוד את ה' היא הדרך של הברסלבים, נכון? אולם יש כמה דברים שנוגדים את הלכות החכמים.

זמני תפילות, לפי תורת הברסלבים מה שחשובה היא הכוונה ואין שכר כשלא מתכוונים ולכן יש המחכים עד שיטהרו את ליבם ומחשבתם וכל עובר הזמן. אז כמו שהקראים הם לא יהודים,ושלא תחשוב ח"ו שאני מזמלזלת בברסלבים, להפך אני נוטה אחר הדרך לכן רציתי לדעת את התייחסתוך והאם זה לא סותר את התורה.

ב. היכן אוכל למצוא עוד חומר על הברסלבים.

-תהילה-

תשובה

ב"ה

תהילה,

ברכת ה' עלייך!

בשאלתך ישנה הנחה שאינה מקובלת עלי. כתבת: "דרך לעבוד את ה' היא הדרך של הברסלבים, נכון?"
לא, לא נכון! גם הדרך של חסידי ר' נחמן מברסלב היא דרך בעבודת ה'. עבודת ה', שהיא ביטוי להתקרבו תשל האדם אל בוראו, נעשית בכמה צורות. איש כפי תכונותיו ויחודו. יש מי שמתקרב אל ה' מתוך ביטוי רגשי של שמחה ריקוד וניגון. גם כאן יש סגנונות שונים ואינה דומה שיטתם של חסידי ר' נחמן לשיטתם של חסידי חב"ד.
זאת ועוד, יש להבחין בין חסידי ר' נחמן שהוגים בתורתו ולומדים בדביקות רבה את משנתו כפי שהיא באה לידי ביטוי בכתביו העמוקים כגון ליקטי מוהר"ן לבין כל מה שאנו רואים מכוחם של חבורת קפצנים שכל קשר בינם לבין לימוד עמוק הוא מקרי בהחלט. כמובן, אין לבטל גם זאת גם בכך יש מקום לביטויים של סגנון אבל אין זה עומק שיטת ברסלב.

מ"מ, אין דרך אחת. יש מי שמתחבר לקב"ה דווקא דרך עיון שכלי מקיף ופלפול בסוגיות הגמרא.
אחד המרבה בשמחה ואחד הממעיט ובלבד שיכוון לעבודת ה'.

בכל מקרה, כל דרך שהיא חייבת להבחן גם במבחן ההלכה. מקובל שמסגרות מכילות תכנים ובלעדיהם אין ערך לתכנים. מים חיים, ללא כוס או כלי קיבול מאבדים את יחודיותם, מתפזרים ונאבדים. לכן, אין לראותת בדרך חיים דרך לגטימית אם היא לא מציבה את ההלכה כגורם מרכזי במשנתה. התחברות, התרגשות ללא מצוות - זו דרכם של הנוצרים. יחד עם זאת, ישנן מחלוקות בהלכה ויש ללמוד כל סוגיה לעומקה מבלי לשלול באופן קיצוני דרכים אחרות.

ב. תוכלי למצוא חומר חיוני בספריו של הרב ארז משה דורון, בעיונים בסיפוריו של ר' נחמן גם בהקדמת הרב שטיינזלץ וגם במה' יהודית קוק.

בברכה

שי