ברכת המזון

חדשות כיפה הרב משה ביגל 20/02/19 14:47 טו באדר א'

שאלה

שלום כבוד הרב.

בירכתי ברכת המזון, ובאמצע שבירכתי דפקו בדלת והייתי לבד בבית. בהתחלה לא עניתי, אבל אחרי כמה פעמים ששוב דפקו קמתי לפתוח וגם דיברתי עם מי שהיה שם, אח"כ המשכתי את הברכה. השאלה האם נהגתי נכון, אם נהגתי לא נכון אז מה היה עלי לעשות (יש לציין שהביאו משהו חשוב מאוד)? ואם טעיתי איך לתקן? תודה רבה!

תשובה

ב"ה

שאלה: אדם שמברך ברכת המזון בביתו ושומע שמקישים בדלת ביתו, מה יעשה?

האם זה משנה אם הוא ממתין לטכנאי או למשהו שחשוב לו ?

תשובה: מצד ההלכה אדם שמברך ברכת המזון (או עושה כל מצווה אחרת) אסור לו להפסיק או לעשות כל פעולה נוספת , כדי שלא יראה שהמצווה אינה הדבר המרכזי שעושה. (שו"ע קפג יב . קצא ג ובמשנה ברורה)

יחד עם זאת כאשר הדבר גורם הפרעה למברך/ מתפלל מותר להפסיק ולהתרחק מהמקום. (שו"ע קד ג-ז )

בכל מקרה אסור לדבר תוך כדי הברכה או התפילה.

לכן במקרה שתיארת אם ההקשה בדלת מטרידה את מחשבתך ומפריעה לך לברך (למשל": בגלל שאתה ממתין למשהו וכדומה) מותר להפסיק את הברכה, לקום מהשולחן ולפתוח את הדלת. ולרמז לאורח להכנס ולהמתין. לאחר סיום הברכה יקבל את פני האורח ויסביר לו שהיה באמצע ברכת המזון / תפילה.

אם אדם דיבר תוך כדי הברכה /התפילה, למרות שלא נהג כשורה, יכול להמשיך מהמקום שהפסיק , ולא צריך לחזור לתחילת הברכה / התפילה.

אם ההפסקה היתה ארוכה עד שאפשר היה לברך ברכת המזון כולה בזמן ההפסקה, צריך לחזור ולברך את ברכת המזון מתחילתה. (שם)

בברכת העם התורה והארץ

מ. ביגל – מיתר