ברכת האילנות בחודש ניסן?

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 01/04/14 18:19 א בניסן התשעד

שאלה

שלום לכבוד הרב..

רציתי לדעת מדוע דווקא בראש חודש ניסן מברכים על האילן? אם הייתי מברכת אתמול זה לא היה תקף?

האם מברכים ברכה זו דווקא בחודש ניסן?

תשובה

בס"ד

שלום רב.

הגמרא במסכת ברכות בדף מג' עמוד ב מביאה שבחודש ניסן צריך לברך את ברכת האילנות.

נחלקו הראשונים האם צריך דווקא בחודש ניסן או אפשר לברל לפני חודש ניסן או אחריו- העיקר שילבלבו האילנות (ראה ריטב"א שם).

מהטור והשולחן ערוך (או"ח סימן רכו) משמע שיש לברך ברכה זו דווקא בניסן.

וכן כותב שם כף החיים (סופר) באות א, ומביא שם את [החיד"א בברכי יוסף שעל פי הקבלה צריך לברך ברכה זו דווקא בחודש ניסן], וכן פסק בשו"ת אור לציון ח"ג פרק ו סעיף ב'.

[מרן הגאון האדיר רבנו יוסף חיים זיע"ט (בהגדת אורח חיים) מלמדנו את [טעם] ברכת האילנות, ואומר שברכה מיוחדת זו שייכת דווקא לחודש ניסן , כיון שבחודש זה אפשר לתקן את הנשמות שלא באו על תיקונם, ולברר את ניצוצי הקדושה הפזורים.]

ועיין עוד מה שכתב בזה בשו"ת יחוה דעת חלק א' סימן א', ומה שהאריך בדין זה הגאון הרב צבי רייזמן שליט"א בספרו החדש "רץ כצבי" במעגלי השנה חלק ב', סימן ט' בעיקר אותיות א-ג.

[לא מברכים דווקא בראש חודש ניסן, אפשר לברך כל ימי חודש ניסן].

ברכה והצלחה