ברכה על הגשמים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 19/10/02 22:06 יג בחשון התשסג

שאלה

כבוד הרב,

האם יש ברכה מיוחדת לירידת גשמים- כמו הברכות על הברק, הרעם או הקשת?

ואם כן- באיזו תדירות מברכים? כלומר- האם עלי לברך רק על הגשם הראשון, לאחר תקופה ארוכה של עצירת גשמים- או בכל פעם שיורד גשם?

תודה רבה!

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

למרות שנפסקה ההלכה שצריך לברך לא נהגו היום לברך
גם משום שיש גשמים מצויים וגם משום ספק ברכות להקל.
ניתן לומר את הברכה ללא שם ומלכות.
אני מעתיק לך את לשון השולחן ערוך .אורח חיים סימן רכא

סעיף א
אם היו בצער מחמת עצירת גשמים וירדו גשמים, מברכים עליהם אף ע"פ שלא ירדו עדיין כדי רביעה, משירדו כ"כ שרבו על הארץ שיעלו (עליהם) אבעבועות מן המטר וילכו זה לקראת זה.

הגה: ומה שאין אנו נוהגים בזמן הזה בברכת הגשמים, משום דמדינות אלו תדירים בגשמים ואינן נעצרין כל כך (סמ"ג ואגור וכל בו).

סעיף ב
ומה מברך, אם אין לו שדה אומר: מודים אנחנו לך ה' אלהינו על כל טפה וטפה שהורדת לנו ואלו פינו מלא שירה כים וכו' עד הן הם יודו ויברכו את שמך מלכנו, וחותם: בא"י אל רוב ההודאות; ואם יש לו שדה בשותפות עם אחר, מברך הטוב והמטיב; ואם אין לו שותף בשדה, מברך שהחיינו. הגה: י"א דהשומע שירדו גשמים מברך הטוב והמטיב (רשב"א).

והעיר המשנה ברורה על הגהת רמא שגם על שמועה לא מברכים משום ספק ברכות.

בברכה,

עוזיאל