ברכה זום עם לחם

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 12/10/16 22:15 י בתשרי התשעז

שאלה

שלום וברכה.

יש לי שאלה בנוגע לנטילת ידיים במקרה מיוחד.

יש מאכל שנקרא זום, שהוא מורכב משמנת ומלחם.

רציתי לשאול מה ההלכה לגבי נטילת הידיים והברכה - מה צריך לעשות? אשמח להסבר מפורט וגם מקורות במידה ויש.

אציין שבמאכל הזה אני לא נוגע בלחם, והלחם נאכל בכף בתוך השמנת.

תודה

תשובה

לשואל שלום
אם מדובר במאכל 'זום' התימני, ישנן שתי דרכים להכינו, ובהתאם לכך גם ברכתו.
א. מרק בו מעורב קמח בכמות גדולה. ברכתו [מזונות].
ב. מרק בו מערבים 'פתות' או לחם אחר:
אם אין בהם אפילו [פירור אחד בשיעור כזית] (כ-17 סמ"ק) אפילו שנראה שיש בו תואר לחם, ברכתו 'בורא מיני מזונות' ולאחריו על המחיה.
ואם יש בהם פירור אחד כשיעור כזית, ברכתו [המוציא] ופוטר כמובן את שאר הפרוסות הקטנות.
- זה לא משנה אם אתה נוגע בלחם או לא.
(מקורות: שולחן ערוך אורח חיים סימן קסח, סעיף י-יד | נושאי כלים שם | פניני הלכה ברכות ו,יב)