שאל את הרב

בקשה לפסיקה בנושא ועדת ששינסקי

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 01/12/10 22:32 כד בכסלו התשעא

שאלה

בס"ד כ"ה כסלו תשע"א

תקציר השאלה:

אני משקיע בשוק ההון שנים רבות .מזה שנים השקעתי בשותפויות נפט וגז על סמך הטבות המס שהמדינה נתנה להשקעות אלו שעל פיהן הותרו ניכויי מס בגין השקעה בחיפושי נפט וניכוי אזילה ומשטר מיסוי רגיל .השקעות כאלה הן בדרגת סיכון גבוהה ובמהלך השנים הפסדתי לא מעט כסף בהשקעה בשותפויות נפט ובעיקר גבעות עולם ואחרות אך המשכתי להשקיע בידיעה שבצד הסיכון ישנו סיכוי לרווח עצום במקרה של תגלית .האם היום כשסוף סוף ישנן ב"ה תגליות ויש סיכוי לראות רווח ,האם מותר והוגן וראוי למדינה לשנות למפרע את משטר המיסוי ולחייב אותי לשלם 66% מס כפול ויותר ממה שהיה כשהתחלתי להשקיע כשבסופו של דבר אקבל רק 13.5% רווח על השקעתי???כשהסיכון לכל אורך התקופה היה להפסד 100% מההשקעה .מיותר להוסיף שהתגליות נעשו בכספים שהושקעו בעבר על סמך מצג המיסוי שהיה אז .האם אין הדבר דומה למעשיו והתנהגותו של לבן הארמי הרמאי שאחרי שסכם עם יעקב את תנאי העסקתו ושכרו ,שינה והחילף את משכורתו "עשרת מונים.האם דין מי שפרע חל גם על סוגיה זו?

השאלה בפירוט בשם חבר:

אני פונה לרב בשאלה .אני אדם פשוט שהאמין לממשלת ישראל ולשריה ולחוקים ולתקנות מס הכנסה שחוקקו על ידה .לפני שנים רבות.חוקים ותקנות מס אלה עודדו אנשים להשקיע בחיפוש נפט וגז בישראל והבטיחו להם שאם ישקיעו יזכו להטבות מס משמעותיות ומשטר מיסוי שיקנה להם רווחיים גבוהים על השקעתם- אם תימצא תגלית .מזה כ15 שנה השקעתי חלק מכספי ועבור אימי האלמנה נצולת שואה -בחיפושי נפט של שותפות "גבעות עולם" המנוהלת ע"י אנשים יראי שמיים ושומרת שבת שהבטיחו לשלם 1/4 מרווחיהם לכשיהיו למוסדות קודש וצדקה!!-יזם שותפות זו זכה לברכת הגאון זצ"ל הרבי מלובביץ על יוזמתו .משך כל אותם שנים ספגנו אני ומשקיעים רבים אחרים הפסדים כבדים(כ70 מליון דולר),אך המשכנו להאמין בברכת הצדיק ובהבטחות הממשלה ולהשקיע.והנה עכשיו כשלראשונה השקעתנו מתחילה בע"ה לתת פרי ונמצאה לראשונה באר מסחרית "מגד 5 "-המתחילה להניב מגד בנחלת יוסף הצדיק ע"פ ברכת התורה הקדושה והרבי זצ"ל ,החליטה ממשלת ישראל להקים ועדה(ועדת ששינסקי) שהחליטה על בסיס נתונים מגמתיים שנערכו ע"י גוי –לקחת ממני וממשקיעים אחרים כמעט את כל פירות השקעתנו ע"י הטלת מס כבד שאין לו אח ורע בשוק ההון וביטול כל ההטבות עליהם הסתמכנו כשהשקענו את כספנו .ההשקעה במ

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'


אינני מצוי בפרטי הסוגיא הנדונת כאן, אבל ברור שאם אדם קנה על פי הסכם מסויים, כל דבר שבממון תנאו קיים, ועל כן אין לשנות הסכמים שנחתמו (אפילו שלא נחתמו בפועל אלא הייתה הסכמה ציבורית, ולדעת הרא"ש הסכמה ציבורית היא כמו חתימה).
אולם מדינה יכולה לשנות מחירי דלק וכן הטלת מיסים, אם הם כלליים ולא מהווים הפליה כמבואר בשו"ע חו"מ סי' ב.
על כן צריך לבדוק מה בדיוק החליטה הועדה, האם יש כאן מיסים חדשים או שמא יש כאן הפליה (על פי ההלכה). בדיקה זו צריכה להעשות כשידעו במדוייק מה הוחלט וכיצד תהיה הגבייה.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום אשקלון

כתבות נוספות