בענין נטילת חפץ לא ברשות

חדשות כיפה הרב צבי קוסטינר 30/09/02 10:16 כד בתשרי התשסג

שאלה

ב"ה.

שלום!

ידוע לי הכלל שמותר ליטול חפץ בלא רשות , באם ידוע לך בודאות שאילו היית שואל אותו הוא היה מסכים שתשתמש בו.

שאלתי היא, האם הכלל הזה הוא נכון בתנאי שאשאל את עצמי "מה היה קורה אילו הייתי ש-ו-א-ל אותו"

או עלי לשאול את עצמי כך "האם הוא באמת רוצה לתת"

שכן אם ידוע על אדם שאם הייתי שואל אותו- אני יודע שלא היה מסרב לי, כי לא נעים לו לסרב לי, או להראות כקמצן וכד, אך אם היתי "בוחן כליות ולב"...הייתי מגלה שאיןהוא חפץ באמת לתת לי כלל!

בקיצור: האם יש ללכת אחר מחשבות ליבו, ועפי"ז להחליט אם מותר לי להשתמש בחפץ,

או שיש ללכת אחר "מבחן השאלה" (אם אשאל אותו, מה הוא היה עונה לי)

אודה לרב אם אוכל לדעת מה דעת כבוד הרב בענין.

תודה!!!

תשובה

שלום רב לך,

מותר ליטול חפץ ללא רשות כפי שפוסק הש"ך בסימן שי"ח אבל כל זאת דווקא אם הנך בטוח שהבעלים היו רוצים באמת לתת לך את החפץ.

בברכה
צבי קוסטינר