שאל את הרב

בס"ד ועוד

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 25/11/12 10:59 יא בכסלו התשעג

שאלה

בס''ד

שלום הרב.

א. ברכות השחר מורכבות מברכות שאפילו אני מצליח להבין את הסיבה לומר אותם כל בוקר. הרי רפואת עיוורים, זקיפת כפופים, התרת אסורים וכד' הם דברים שרלוונטיים יום יום. דבר אחד לא מובן לי. אולי בימי האנשים הקדושים שניסחו את ברכות השחר, היו צריכים שעון מעורר טבעי ועל כן מאוד העריכו את הבינה של התרנול להבדיל בין יום ללילה (ברכת הנותן לשכוי בינה). אבל היום זה לא רלוונטי ברמה המעשית, וכמו שעם השנים שינו מעט את נוסחי התפילות יכלו לשנות את הברכה למשהו שמתאים לימינו וגם כולל פלא בריאה כדוגמת ''הנותן לכלב בינה להבחין בין טוב ובין עוין''. נ.ב. ליד הפנמייה שלי יש חוה של משפחת פשע ושם התרנגולים צווחים ב3 בבוקר.

ב. האם לבס''ד או בע''ה וכד' בתחילת עמוד יש משמעות הלכתית או שמדובר במנהג חביב?

תודה יום טוב.

תשובה

שלום

א.יש לברכה גם כוונה ע"פ הסוד במילת שכווי. ובנוסף, עצם הברכה בפשט אינו על שעון מעורר ע"י תרנגול, אלא על הבינה היתרה שד' נתן בבע"ח להבחין בין הזמנים.
ועוד- איננו משנים לשון חכמים שיש בה שם ומלכות, גם אם יש חוסר רלוונטיות מסויים. במקום זה, אנו משתדלים למצוא משמעות עכשווית עמוקה יותר הנובעת מלשון הברכה.

ב.זהו מנהג שחלק מהגדולים נהגו בו וחלק לא, ואין לו משמעות הלכתית

כל טוב

כתבות נוספות