בנים\ות

חדשות כיפה הרב אורן דובדבני 30/04/01 15:21 ז באייר התשסא

שאלה

אני מדריך בבני עקיבא ולפני ל"ג בעומר (המדורות) יש מחלוקת בין המדריכים האם יש ענין להפריד בין הבנים והבנות במדורה או שלא.

מה דעת הרב בנידון?

תשובה

אלקנה שלום בשאלתך יש להפריד בין השאלה ההלכתית לשאלה החינוכית

השאלה ההלכתית: הפרדה על פי דין בין גברים לנשים מצריכה רק כאשר מדובר בדבר שבקדושה כגוןתפילה וכדומה. דבר זה נלמד מסוגית הגמרא במסכת סוכה לגבי שמחת בית השואבה ומהמשנה במסכת מידות לפיה בבית המקדש היתה הפרדה בין גברים לנשים
השאלה היא מה הדין במקום קיבוץאנשים ונשים שאינו לדבר מצוה כגון מסיבה כלשהי וכו' הרב משה פיינשטיין ראה איסור בדבר אמנם הרבה פוסקים כתבו שהיום אין להחמיר בכך - כך כתב בעל הלבוש וגם הרב פיינשטיין עצמו כתב אחר כך שאפשר שבמקום שאי אפשרלבוא לידי יחוד אולי אין אסור בדבר הרב עוזיאל התיר זאת לגמרי
גם המחמירים בדבר דנו לומר שבגיל קטן ביותר דהיינו מתחת לגיל שבע ושמונה אפשר שאין בכך איסור
כעת יש לדון בשאלה החינוכית - כאן חשוב מאוד לציין תשובתו של הרב ווינברג בעל שו"ת שרידי אש שדן בהיתר לתנועת נוער מעורבת. הרב ווינברג כתב שבמקום הצורך , דהיינו במקום שאם התנועה לא תהיה מעורבת ילך הנוער למקומות אחרים ויש חשש שיתרחקו מתורה ומאוירה חינוכית רואיה יש להתיראת הדבר.
ועל כן למסקנה יש לומר: קשה לומר שחובת ההפרדה שלא במקום של דבר שבקדושה היא דאוריתא ועוד שהדבר נתון במחלוקת הפוסקים. אמנם הרבה מאוד פוסקים הזהירו על כך והחמירו בכך ואכן אם הבתיםשמהם מגיעים החניכים הם בתים חזקים ותורניים ראוי בהחלט לעשות כן. אמנם אם ברור שהדבר יפגע ביעדים חינוכיים לטווח ארוך יש מקום להתיר . כמו כן יש להתחשב גם בגילם של החניכים. בגיל צעיר מאוד יש יותרמקום להתיר מאשר בגיל מבוגר יותר.
בברכה נאמנה
הרב אורן
מקורות:
מסכתסוכה פרק החליל
משנה מידות ב/ה
רמב"ם לולב ח/יב
רמב"ם יום טוב כ/כא
אג"מ או"ח א/לט
לבוש החור לקוטי מנהגים לו
אג"מ או"ח מא
משפטי עוזיאל חו"מ ו'
שירידי אש סימן ח