בלורית

חדשות כיפה הרב שי פירון 01/12/02 09:51 כו בכסלו התשסג

שאלה

שלום רב!רציתי לדעת האם יש בעיה לגדל בלורית(לא מצד הנחת התפילין)? שמעתי שיש כאלה שאוסרים זאת משום "חוקות הגויים".אך היום הגויים לא מגדלים בלורית,ואילו זה הפך להיות מותר בעמ"י. האם אין לזה דין כמו של בגד אדום?

תודה רבה!אודה לרב אם יפרם את התשובה באתר.

תשובה

ב"ה

במסכת סוטה מתוארים הנערים שליוו את אלישע בדרכו לבית אל. מי הם הנערים, ומה ראה בהם אלישע?
אחד התיאורים הוא:"יצחק נפחא אמר: בלורית ראה להן כאמוריים", ופירוש הדבר שהבלורית היתה סימן להליכה בדרכי האמוריים, בתרבות זרה,
וכן מצינו ביחס לבני דוד תיאור זה: " אמר רב יהודה אמר רב: ארבע מאות ילדים היו לו לדוד, וכולם בני יפת תואר היו, וכולם מסתפרים קומי ומגדלים בלורית היו, וכולם יושבים בקרוניות של זהב והיו מהלכים בראשי גייסות, והן הן בעלי אגרופים של בית דוד!",
וכך בעוד מקורות רבים.
אני בטוח שגם אתה מבין שלהליכה בבלורית יש בה ביטוי לא פשוט למהות תרבותית ולחיקוי בעייתי. עלינו להמנע מכך במידת האפשר. להקפיד על דמותנו כבני תורה. לכן, נראה לי שחשוב יהיה להמנע מהזדהות חיצונית עם מה שחוץ למהותנו. אבל, ודאי הוא שלא כל בלורית אסורה ולא כל בלורית היא ביטוי לתרבות זרה.
בשלב הראשון חייבת להיות פעולה של ישרות פנימית, של הבנה שאנו מוכנים לעמוד מול עצמנו ולהבין מאיפה זה בא, מה הגורמים לנטיות אלה. רק כך ניתן יהיה להבין את הנזקים הגדולים, את ההשפעות הנוראיות שיש מעשים פעוטים אלה על עיצוב דמותנו כבנים לה' אלוקינו.
ולכן, רק אחרי שבוחנים היטב את המודעות, את השורשים למעשה, אז ניתן להשיב על שאלות אלה.

בברכה,

שי