בכל דרכך דעהו

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 31/12/02 19:45 כו בטבת התשסג

שאלה

ב"ה

שלום כבוד הרב

אשמח לקבל תשובה לשאלה האם כל עבודה יכולה להקרא עבודת ה'?

ברצוני לייחס את משמעות הפסוק "עבדו את ה' בשמחה" לחיי היומיום ולעצם העבודה - כל עבודה שעושה אדם.

האם מוזכר בהלכה או במקורות עניין זה

תודה

תשובה

בכל דרכך דעהו

(1) רמב"ם יד החזקה - הלכות דעות פרק ג
(ב) צריך האדם שיכוון לבו וכל מעשיו כולם לידע את השם ברוך הוא בלבד ויהיה שבתו וקומו ודבורו הכל לעומת זה הדבר כיצד כשישא ויתן או יעשה מלאכה ליטול שכר לא יהיה בלבו לקבוץ ממון בלבד אלא יעשה דברים האלו כדי שימצא דברים שהגוף צריך להם מאכילה ושתיה וישיבת בית ונשיאת אשה וכן כשיאכל וישתה ויבעול לא ישים בלבו לעשות דברים האלו כדי ליהנות בלבד עד שנמצא שאינו אוכל ושותה אלא המתוק לחיך ויבעול כדי ליהנות אלא ישים על לבו שיאכל וישתה כדי להברות גופו ואיבריו בלבד לפיכך לא יאכל כל שהחיך מתאוה ככלב וחמור אלא יאכל דברים המועילים לגוף אם מרים אם מתוקים ולא יאכל דברים הרעים לגוף אע"פ שהן מתוקים לחיך כיצד מי שהיה בשרו חם לא יאכל בשר ולא דבש ולא ישתה יין כענין שאמר שלמה דרך משל אכול דבש וגו' ושותה מי העולשין אע"פ שהוא מר שנמצא שותה ואוכל דרך רפואה בלבד כדי שיבריא ויעמוד שלם הואיל ואי אפשר לאדם לחיות אלא באכילה ושתיה

בהצלחה!!!