ביקור חולים בשבת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 26/08/02 19:02 יח באלול התשסב

שאלה

האם יש בעיה לבקר חולים בשבת?

תשובה

א. מצות ביקור חולים, מטרתה לסייע לחולה בצרכיו הפיסיים ולהתפלל לבריאותו. למבקרים נגרם לעתים - ובמיוחד לאנשים רגישים - צער ועוגמת נפש בראותם את מצבו של החולה.

ב. בקושי התירו לבקר חולים בשבת. לכן, מי שיש לו אפשרות לבקר את החולה ביום חול, ואעפ"כ מבקרו בשבת - לא יפה הוא עושה. אולם מותר לבקרו גם בחול וגם בשבת.

ג. הביקור בשבת בלבד מותר למי שאין לו אפשרות לבקר בחול, וכן אם הביקור בשבת גורם לנחת רוח מיוחדת לחולה, או שדווקא בשבת הוא זקוק ליותר עזרה (למשל, בגלל כח העבודה המצומצם בבתי החולים בשבתות ובחגים). אין צורך לומר, שביקור זה אסור שיהיה כרוך בחילול שבת (נסיעות וכדו').

ד. כאמור, אחת ממטרות הביקור היא תפילה על החולה. בנוסח התפילה יש לכלול תפילה גם על שאר חולי ישראל, ובשבת יש להוסיף: "שבת היא מלזעוק ורפואה קרובה לבוא". כך נוהגים הרוב, אך יש המוסיפים: "ורחמיו מרובים וְשִׁבְתוּ בשלום".

ה. יש נוהגים לאמר "מי שברך" לחולה בבית הכנסת. לדעת הרמ"א, נכון הדבר רק לחולה מסוכן. על כל פנים, אם מוסיפים "שבת היא מלזעוק ורפואה קרובה לבוא", מותר הדבר גם לחולה שאיננו מסוכן.