ביעור פירות שביעית לאחר שנת השמיטה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 10/09/02 11:53 ד בתשרי התשסג

שאלה

1. מצאתי פירות ויין שביעית בביתי לאחר זמן הביעור, מה עלי לעשות איתם?

2. מה עלי לעשות כאשר יש לי ספק אם בערתי או לא?

תשובה

אם לא ביער יין או פירות של אוצר בית דין

בעיקרון אם עבר זמן הביעור ולא ביער הפירות אסורים באכילה. אך יש לכך כמה סייגים:
א. אם הוא קנה או קיבל את הפירות או היין מאוצר בית דין לאחר שהגיע זמן הביעור – פטור מהביעור ומותר.
ב. אם הם הגיעו לידיו לפני זמן הביעור, אם הוא לא ביער בגלל אונס - הפירות מותרים ובלבד שיבער כעת דהיינו יפקיר אותם בפני שלושה אנשים (ואח"כ יכול לזכות בהם).
ג. אם היה שוגג או שכח אפשר להקל ג"כ כנ"ל, אך עדיף שאדם אחר יאכל את הפירות לאחר ההפקר.
ד. אם שכחת אם ביערת את הפירות או היין – מותר לאחר שתפקיר בפני שלושה כנ"ל.

יואל פרידמן

מדריך שמיטה לחקלאי הוצ' מכון התורה והארץ עמ' 53.