בחירה חופשית ביהדות

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 31/07/11 10:41 כט בתמוז התשעא

שאלה

למה אומרים שיש בחירה חופשית ביהדות? הבחירה החופשית ביהדות לדעתי היא חלקית בלבד! מכוון שאני אומנם יכולה להחליט עם לשמור שבת או לא אבל עם אני לא ישמור שבת אז אני יקבל עונש אז למה זה נקרא בחירה חופשית??? זה לא בחירה חופשית הרי מחליטים בישבילי מה לעשות עם לא הייתי מקבלת עונש עם הייתי עושה משהו רע אז זה היה נקרא בחירה חופשית אבל עם אני יודעת שאני יענש עם אני לא יקיים מצווה מסוימת אז אני יקיים אתה ולא דווקה בגלל שאני רוצה אלה ביגלל שאני מפחדת מהעונש שיגיע מאוחר יותר...אז הבחירה החופשית ביהדות היא חלקית לא? כי כן נתנים לי אפשרות לסטוט מהדרך הכונה אבל אומרים לי שעם אני יסטה מימנה אני יענש על כך....

תודה רבה שאתה מפנה מיזמנך לענות על שאלתי

תשובה

שלום לך,
חופש אין משמעותו אנרכיה, הכוונה בבחירה חופשית היא כי את יכולה לבחור, לעשות טוב, או לעשות רע, ברור שהבחירה מביאה גם לתוצאה, כמו שגם בחירה של פושע לעשות פשע היא בחירה חופשית שלו, אבל העונש בו יבוא.
גם ככה לא תמיד העונש בא בעולם הזה, יש שהוא מושהה לעולם הבא. בכלל עולם ההשגחה הוא עולם מורכב ומסובך עד כי בן אנוש לא יכול לעמוד על השיטה בכל מקרה ומקרה.
לא תיקנתי לך את טעויות הכתיב המרובות שלך, השארתי את השאלה במקור, אני ממליץ לשים לב טוב יותר לכתיבה.

כל טוב,
חיים רטיג, ישיבת "בינות" רעננה.