בורר בשבת

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 01/05/02 03:57 יט באייר התשסב

שאלה

האם בורר בשבת מותר כגון: תהילים מחולק לסדר אותם לפי הסדר ולפי צבע

תשובה

ב"ה

נתנאל ברכה ושלום,

הכלל בהלכות בורר בשבת הוא: "אוכל ביד ומיד". כלומר:
1. מותר להוציא את האוכל מתוך הפסולת ולא להפך.
2. מותר לברור ביד ולא בכלי.
3. הברירה היא לצורך מיידי ולא לאחר זמן.
כשמצטרפים שלושת התנאים מותר לברור אוכל מפסולת.

לגבי ברירה בכלים, בגדים ספרים וכו', הדבר נתון במחלוקת, ונפסקה ההלכה שגם בכלים יש ברירה (עיין בספר בן איש חי ש"ש בשלח יג', ובמשנה ברורה שו"ט סק' טו'). ולכן אם יש ערמה של ספרים, בגדים, סכו"ם צעצועים או כלים, אסור לברור ולמיין לפי צורה, צבע וכד', אלא ייקח באקראי ללא כל כוונה למיין או לבחור.
להרחבה יש לעיין בספר שמירת שבת כהלכתה פרק ג' סעיף עו'.

בברכה,
עוזיאל