בדיקת שעטנז בבגדים

חדשות כיפה חברים מקשיבים 13/11/01 06:17 כז בחשון התשסב

שאלה

מהו שעטנז ?

מה צריך לבדוק ומה לא בבגדים, האם צריך לבדוק כל בגד והיכן?

תשובה

שלום לך,
מצוות שעטנז היא מצוות לא תעשה האוסרת לבוש של בגד שיש בו צמר ופשתים יחדיו.
היא מופיעה בתורה פעמיים: בפרשת קדושים בויקרא יט,יט ובפרשת כי תצא בספר דברים.
כדי ללמוד על עניינה של המצווה כדאי לעיין ברמב"ן על התורה בויקרא שם, במורה נבוכים
לרמב"ם ח"ג, פרק לז, בספר החינוך מצווה תקנ"א, ובהסברו של הרב קוק בספר בשמן רענן,
ח"א, עמ' שלח.
בעבר מציאות בגד שיש בו עירוב של צמר ופשתים היתה פחות מצויה כיוון שהכנת חוטי
צמר היתה יקרה מאד. כיום התהליך נעשה זול יותר ולכן הדבר יותר מצוי.
בבגדים תוצרת חו"ל (בעיקר רוסיה ואנגליה) זה מצוי מאד, ובגד שמכיל צמר או פשתים יש
לבדוק אם אין בו גם מן המין השני, מה שיוצר שעטנז. זה מצוי בעיקר בחליפות (של גברים
ונשים) ומכנסיים, ובבגדים יקרים יותר מבגדים זולים.
לגבי בגדים מתוצרת הארץ שאלתי רבנים האם יש חובה מן הדין לבדוק כל בגד שיש בו צמר
או פשתים. האחד ענה לי שאין חיוב מן הדין, אך זו מידת חסידות. האחר ענה לי שזה קרוב
לחיוב. כלומר, הדבר מצוי יותר ויותר בימינו ולכן ראוי לבדוק כל בגד כזה.
כמובן שיש הבדלים בין הבגדים. יש כאלו שזה שכיח בהם ביותר, ויש כאלו שזה נדיר יותר.
ישנן מעבדות לבדיקת שעטנז שמבצעות את הבדיקה הזו, והם גם יוכלו לומר לך עד כמה זה
שכיח בכל סוג של בגד.
ישנם בגדים שיש עליהם תוית של הכשר , כלומר שנבדקו ואין בהם חשש של צמר ופשתים,
ואותם ניתן ללבוש מיד בלב שקט.
בברכה
חברים מקשיבים