בדיקת חמץ בנר שעווה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 14/03/16 03:58 ד באדר ב'

שאלה

******אבי 14/03******

אני התחלתי לקרוא הלכות פסח, ולגבי ביעור חמץ נאמר שצריך לבדוק בנר שעוה, ובמקום שקשה להשיג נר שעוה, באמצעות פנס כיס.

שאלות:

1. היום שיש תאורה בחדרים, מדוע צריך את הנרות לבדיקת החמץ?

2. האם אני צריך לכבות את האורות בבית שאני עושה בדיקת חמץ עם הנר? (הרי כל הרעיון שהנר מאיר על החושך,לא?) ברור שיותר נוח לי להיות עם אורות דלוקים בבית.

3. היום קל להשיג נר שעוה. האם זה אומר שמחוייבים לבצע את הבדיקה עם נר ולא עם פנס שנוח יותר?

4. האם אכן נהוג להסתובב עם נר בכל פינה ופינה בבית במשך כמה שעות לבדוק את כל הפינות למרות שכבר ניקית את כל הבית?

תשובה

1. כי כך חז"ל אמרו. ויש מקומות בפינות אפילות שאור החשמל לא מגיע אליהם טוב.
2. לא צריך לכבות את האור.
3. לא מחויבים, כי יוצאים ידי חובה עם פנס, אך עדיף עם נר, וכדאי להשתדל שיהיה נר שכמה שפחות מטפטף, כדי שלא יימנע מלהכניס אותו למקומות צרים. ומכל מקום, במקומות שחושש להכניס שם את הנר, ודאי שיכול לכתחילה לבדוק שם עם פנס.
4. יש מגדולי ישראל שבודקים במשך שעות ארוכות כל פינה ופינה בדקדוק, אך כתבו הפוסקים שאם הבית נוקה היטב, יכול לבדוק בצורה יותר מהירה בכדי לוודא שאכן נוקה, ואפשר שמי שניקה יעבור עם הבודק, וישאל אותו על כל מקום אם ניקה שם. ובכל זאת, לא יעשה את הבדיקה כלאחר יד ובזלזול, אלא באמת יוודא שהמקומות נקיים.