בדידות רוחנית

חדשות כיפה הרב ארז משה דורון 26/06/12 04:49 ו בתמוז התשעב

שאלה

ב"ה

שלום לכבוד הרב.

אני חוזרת בתשובה כבר תקופה, ואני עובדת בסביבה חילונית. באופן כללי מאז ומתמיד קשה לי עם החוץ גם כשהייתי חילונית עולם הערכים שלי התנגש תדיר עם המסביב. כשאני מסתגרת בבית, עם עצמי, האמונה שלי עוצמתית מאוד, אני רגועה יותר ושלווה, וטוב לי עם עצמי כשאני יוצאת החוצה אם זה לעבודה, אם זה לסידורים וכו' קשה לי להתמודד עם דברים לא צנועים שאני רואה או שומעת.. אני מפחדת לאבד את הרגישות לזה, כי זה לא נורמלי בעיניי מה שקורה בחוץ, ומה שהכי גרוע זה הלגטימיות שהתופעה מקבלת, בבחינת 'זה דורנו וזה מה יש.' אני לא רוצה ללכת ולהסתגר בגטאות של חרדים כי לטעמי זאת לא הדרך.. מצד שני, המראות שאני רואה ונחשפת אליהם, עד כמה שאני מנסה לצמצם אותן ללא הועיל, מייאשים אותי במקצת ומכבידים עליי.. אני ממש לוקחת ללב את מה שקורה שם בחוץ.. ואני יודעת שככה אני לא ממש תורמת לסביבה, איך אפשר לשפר את התחושות? חשוב לציין שמלכתחילה אני מנסה להימנע מללכת למקומות בעייתים אלא רק בשעת הצורך.. בעבודה כרגע אין לי אפשרות אחרת. דבר נוסף באותו עניין-כפועל יוצא מהקושי לעיל, קשה לי עם כל מיני דברים שנחשבים 'לחול' למרות שברור לי שגם בהם יש קודש.. כמו למידת מקצוע לשם פרנסה(לדוג'-פסיכולוגיה מודרנית, עו"ס וכו' שהבסיס איננו האמונה ולכן מרבית התיאוריות וכל התזות נראות לי מופרכות למרות שיש בהם איזשהי נקודת אמת אבל לרוב הן אבסורדיות, וזה מעיק עליי, אני לא מסוגלת ללמוד כך), תרבות הפנאי וכל מה שבקטגוריית ה'פאן' באופן כללי. כל דקה פנויה שיש לי מוקדשת ללימוד וזה ממלא אותי ואני מרגישה דבקות אדירה בה'.. ויש כזו צניחה כשאני נדרשת ל'מציאות'. אני יודעת שאני מפספסת פה משהו, ויש איזשהו פגם בהתנהלות שלי,(?) אבל אני מפחדת גם לאבד את עצמי, את האמונה בה', ואת הדרך שלי.. או שזה לא כזה פחד, כמו שזה-אני פשוט לא נמשכת לחלק הזה של 'החיים', הטבעיים. איך אני מגשרת..מרגישה קצת 'עוף מוזר' עם האובר רוחניות שלי, מרגישה לא מחוברת לקרקע והכי נורא שאני גם לא כזה רוצה להתחבר... כל פעם שאני מנסה אני מרגישה מזוייפת וסובלת.

מתנצלת על האורך הגלותי.. רציתי לנסות להעביר את התחושות עד כמה שאפשר, בתודה מראש, צללפונית:)

תשובה

נשמה טהורה,
כפי מה שמובן ממכתבך, הבעיה איננה ברובד הרוחני והאמוני. לא שם את מחפשת תשובות ולא שם תמצאי אותן. מה שאת מתארת זה בעיקר חוויות פנימיות נפשיות, שהקשה בהן היא בדידות.

לפני הכל אשרייך על ההתחזקות וההתקרבות אל השם יתברך, דווקא מתוך סביבה לא אוהדת. כשאדם זוכה להחזיק באמונתו ועקרונותיו מול חברה עם עקרונות מנוגדים לשלו, הוא בונה חוזק גדול בתוכו, ממש כשם שעשה היהודי הראשון – אברהם אבינו.

מצד אחד, בוודאי שיש חשיבות גדולה לחברת אנשים קרובים ומבינים לליבך, לפחות אחד. ורבי נחמן מציב את ההכרח בחברים קרובים כיסוד לכל התקדמות אמיתית. כשאנחנו מחפשים את המקור לדברים בדברי חז"ל, אנחנו מוצאים הוראה מאד ברורה: "קנה לך חבר". הווה אומר, אל תחכה שזה יקרה לך, תעשה כל מאמץ לזכות בחבר אמיתי. ובוודאי אין לי ספק שאם תחפשי, תמצאי חברות טובות אפילו בסביבה הקרובה לך, אם בשיעורי תורה ואם בחוגים או מקומות מפגש של נשים שנמצאות כמוך בתהליך של חיפוש, התחזקות ולמידה. והיום יש, ברוך השם, גם באזורים חילוניים, מרכזי לימוד ומפגש מסוג זה.

מצד שני, תחושת הבדידות לא תמיד נפתרת בחברת אנשים. והבדידות הכי קשה היא זו שאדם חווה דווקא לצד אנשים קרובים לו, אפילו בני זוג ומשפחה. ולכן, גם אדם שמוקף חברים וגם אדם שחוזר לבית ריק, צריכים ללמוד לטפל בחוויית הבדידות והמסכנות גם בינם לבין עצמם, בלי קשר לפיתרון חיצוני של חברה. אם אדם מרגיש בודד עם עצמו, יש סיכוי סביר שהוא ירגיש כך גם בחברת אנשים. והעבודה שנדרשת כאן היא ללמוד לאהוב את עצמי ולהרגיש טוב ושמח עם עצמי, בלי קשר לשום דבר חיצוני.

איך עושים את זה? קודם כל צריך להבין עם עצמך שהפיתרון נמצא בפנים ולא בחוץ. להתפלל לשם שיחזק את אמונתך שאת יכולה להיות שמחה ומאושרת גם עם עצמך. ובפשטות לחפש דברים שמשמחים אותך ומעשירים אותך ולעסוק בהם אפילו מעט באופן יום יומי, אם זה לימוד או תחום יצירתי שבו את נותנת ביטוי לכישרונותייך, ציור, נגינה, קריאה. ואם זה לערוך שולחן יפה עם כלים יפים ופרחים ולהכין לעצמך בכיף אוכל שאת אוהבת, לשמוע מוזיקה שאת אוהבת. ולנסות לחוות את עצמך מאושרת ללא המחשבה שרק חברת אדם נוסף תגרום לך אושר.

אני חושב שתוכלי גם לקבל הרבה חיזוק ועידוד מהשיעורים והאירועים של "לב הדברים". את מוזמנת להכנס לאתר:
http://www.levhadvarim.com/

השם איתך
ארז