אשה שאחרה להדליק נרות

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 14/06/02 06:20 ד בתמוז התשסב

שאלה

אשה שאחרה בהדלקת נרות בערב שבת- מה תעשה?

תשובה

על הפסוק "ויכל אלוקים ביום השביעי" כתב רש"י בשם המדרש: "רבי שמעון אומר: בשר ודם שאינו יודע עתיו ורגעיו צריך להוסיף מחול על הקודש, הקב"ה שיודע
עתיו ורגעיו נכנס בו כחוט השערה ונראה כאילו כלה בו ביום.
ד"א מה היה העולם חסר? מנוחה, באת שבת באת מנוחה כלתה ונגמרה המלאכה".
ואמנם הרמב"ם פוסק שאין תוספת שבת מדאורייתא ובכל זאת המנהג הוא להחמיר משתי
סיבות:
א. כדי להוסיף קדושה מחול על הקודש.
ב. כיוון שירושלים וארץ ישראל הם הרים ובקעות ואין השקיעה במקום אחד זהה למקום שני, לכן נהגו בירושלים להחמיר ולהדליק 40 דקות לפני השקיעה.
ובכל ארץ שאינה מרובה בהרים וגבעות מסתפקים ב1/2 שעה קודם השקיעה. ובכל אופן, אשה שאחרה עד 10 דקות אחרי הזמן המפורסם בלוחות- יכולה להדליק.
ואם גרה בישוב או מושב שבבית הכנסת מקבלים את השבת בשעה מוקדמת, אסור לה להדליק נרות שבת מזמן שקיבלו עליהם הקהל בבית הכנסת אף בעוד היום גדול.