אמונה

חדשות כיפה הרב חיים נבון 23/06/08 13:25 כ בסיון התשסח

שאלה

שלום, שמעתי מספר פעמים שאחת הטענות לכך שהקב"ה בוודאי קיים, שהרי העולם שלנו מורכב ביותר, כל דבר מורכב מאטומים שבתוכם פרוטונים ניוטרונים ואלקטרונים, ודיי רק להסתכל סביב ולראות את פלאי הבריאה, שהרי, אם אני רואה שולחן, כיסא, בית, מבנה כלשהו או חפץ כלשהו אין לי כל ספק שמישהו יצר אותו, אז בוודאי שמשהו מורכב כמו היקום שלנו מישהו (הקב"ה) יצר אותו- ולכן אין כל ספק שהקב"ה קיים.

השאלה שלי היא- אם יש את הטענה שאומרת שדבר כל כך מורכב כמו היקום לא יכול להופיע סתם ככה ולכן ההסבר היחידי (וההגיוני) הוא שיש אלוקים שיצר אותו, אז איך דבר מורכב ומופלא כמו אלוקים יכול להופיע סתם ככה? - הרי לדבר כל כך מורכב, מסובך, לא מובן ומדהים כל כך, חייב להיות לו יוצר- וכך העניין יכול להתגלגל הלאה שלבורא יש יוצר ולו יש יוצר וכן הלאה..

עוד דבר- הייתי שמח לא לקבל תשובה שהכל זה עניין של אמונה, משום שבמקרה כזה כל אדם חילוני יבוא ויאמר "סבבה, עניין של אמונה, אז אני מאמין בכך שהעולם נברא מעצמו עקב צירופי מקרים".

אשמח להיענות בהקדם,

שבוע טוב,

נ'

תשובה

שלום וטוב.
קודם כל, האמת היא שהכול עניין של אמונה. ואם תשאל: אם כך, אדם חילוני יכול לבוא ולומר שהוא איננו מאמין - התשובה לכך היא שהוא באמת יכול, והוא באמת עושה זאת. כלומר: יסוד אמונתנו היא תחושה פנימית של ודאות בקיומו של אלוקים. ואם אדם חילוני אומר שאין לו תחושה כזו, אנחנו יכולים רק לעזור לו לחפש תחושה כזו בתוכו - ולא יותר.
לגבי עצם שאלתך, אין כאן הוכחה לוגית, אלא הדרכה של המחשבה. כבר חכמי ימי הביניים הבינו שלא יכולה להיות שרשרת אין-סופית כזו של יוצרים. ולכן ההגדרה של אלוקים כוללת את היותו קדמון (לא נברא) ובלתי תלוי באחרים, וממילא השאלה איך דבר כזה נוצר במקרה אינה מתעוררת: אלוקים לא נוצר, לא במקרה ולא שלא במקרה. מה שאין כן לגבי עולמנו, שוודאי הוא נברא, ולפחות - ודאי הוא תלוי ומשתנה ואינו נצחי וקבוע. ולכן מתעוררת לגביו השאלה איך נוצר והתעצב. מי שמאמין שגם העולם קדמון (לפני תפישת "המפץ הגדול") יכול לומר משהו דומה במקצת גם לגבי העולם. אך כיום ברור שהעולם נוצר בשלב כלשהו.