שאלה
שלום
האמונה באלוהים מתבססת בעצם, על חוסר ידיעה- שהוביל למישהו להאמין שזו הדרך הנכונה לחיות בה.
יש בכך בעצם סוג של ניתוק מהמציאות - משום שהוא מאמין במשהו שלא ודאי שהוא אמיתי, תקנו אותי אם אני טועה.
אך יש באמונה כמה סתירות או אבסורדים, למשל שזה אבסורד שאם קיימת יישות אלוהית, היא מעוניינת בתפילותינו ומתקצפת כאשר איננו מתפללים. או דוגמא אחרת שהוא ציטוט של ברוך שפינוזה - "אהבת האדם לאלוהים אינה אלא חלק מהאהבה האינסופית, שאלוהים אוהב את עצמו" - כלומר אלוהים ברא אותנו כדי שנאהב אותו.
דוגמא אחרת מאפיקורוס היא "האם אלוהים רוצה למנוע רוע, אך הוא אינו מסוגל? אזי הוא חסר אונים. האם הוא מסוגל, אך הוא אינו רוצה? אזי הוא רשע. אם הוא גם יכול וגם רוצה? אז מאין בא הרוע?"
יש סוגיה נוספת שחשבתי עליה שהיא בעצם רואה כל מסגרת אמונה או דת כלשהיא רואה בעצמה כנבחרת - שהיא ואף לא עם אחר נבחר לשאת את האחריות שהוטלה עליה. היהדות רואה בעצמה כעם הנבחר, כנ"ל לנצרות וענ"ל לאיסלאם וכנ"ל לעוד כמה דתות או סוג אחר, וזה ביטוי חריף להתנשאות - משום שאין שום הוכחה שהאדם הזה או אחר נחות או עליון ממישהו אחר.
קיימות גם המון דעות קדומות על אתאיסטים - שעצם העובדה שהם לא מאמינים בכלום זה בעצם רע. אני לא סגור על עצמי עדיין אבל אני חושב שאני חושב שאתאיסטים יותר נאמנים למציאות, ולא מנסים למצוא את העל טבעי בכל דבר שאינו ברור לעין.
רציתי חוות דעת של איש דת בנושא, כי לא יצא לשמוע כל כך תגובות לא בעלות סתירה או אבסורד בתוכן.
דבר נוסף שמביעה האמונה באלוהים פרי דמיונו של האדם היא שבעולם הקדום קשרים חד מיניים נחשבו איסור מוחלט, וזה התבטא בתנ"ך ומקומות נוספים. זו הוכחה מדעית לכל דבר כי הומו נולד הומו ולא ניתן לשנות זאת. שמעתי פעם מישהו שקרה לזה סכיזופרניה, אבל הם בני אדם כמונו, זה שיש להם נטיות לאותו מין לא אומר שהם חולים - זאת לא מחלה להיות שונה.
תאשרו כמו כן את המשפט הבא אם הוא לפי דעתכם נכון או לא - האדם הוא נזר הבריאה - וזה אומר שהכל סובב סביבו וכי כולם נחותים ממנו וכפופים לרצונו, כי הרי בשבילו נברא העולם.
תשובה
בס״ד
שלום וברכה
אמונה כשמה כן היא- הנה הבעת אמון, אמון מביעים כאשר אין דרך לדעת אם הדברים נכונים במאת אחוז.
המאמין לא מאמין כי יש לו ודאות, יש לו ודאות כי הוא מאמין.
מה דוחף את המאמין לאמונה? זוהי שאלה מצוינת בעלת תשובות רבות- בראש ובראשונה המסורת, מהו האינטרס של אבותי לשקר לי? אך מעבר לכך, האמונה היא תודעה של החלטה, כל מאמין נאלץ לבחור בה בשלב זה או אחר, וכך כבר נאמר- ׳דרך אמונה בחרתי׳.
הרוע הנו נגזרת של קיום העולם הגשמי והסופי, טבע העולם נוצר כך שאם יש טוב אז גם יש רע, ללא הרע, מלא היה הטוב קיים. אלוקים הוא לא רע או טוב ועל כן אין כאן בריאה מכוונת של טוב ורע, החומר- הקיום, אפשר לתאר אותו בטוב או רע, זהו המחיר שמשלם העולם על עצם קיומו.
אני לא חש עליון על הנוצרי ועל המוסלמי בפרט ולא על אף אחד מבני האדם בכלל. יש לי המון ביקורת על האידיאלים שעומדים בבסיס הנצרות והאיסלאם, אך ודאי שאיני חש עליון עליהם. אני אף לא מתעד להחזיק באמונה הנכונה, אני מתעד להחזיק באמונה הנכונה בשבילי ובשביל העם שלי.
האתאיזם הנו דת בדיוק כמו כל דת אחרת, לטעון שאין אלוקים זה כמו לטעון שאין נחשים באנגליה, זוהי טענה הגיונית אך בלתי אפשרית להוכחה. כך גם נכון בנוגע לטענה שיש אלוקים. בין שתי טענות אלו אני בוחר להאמין שיש אלוקים כאבותי לפני.
אני לא מנסה למצוא את העל טבעי, אני מנסה לחיות בעולם ולקדמו, אני מאמין שתורה ומצוות הנם הכרחיות למען
קידום העולם. התורה והמצוות מעניקות לבני האדם את היכולת להיות כפוף, להלחם בתשוקות וביצרים, להגביל את עצמו, כך מתי שהוא יגיע למבחנים המוסריים הגדולים הוא יהיה מאומן בשליטה עצמית ולא יתדרדר לפי פחת.
אני מסכים שאדם שנמשך לבני אותו מין אינו חולה ואינו סכיזופרן. יש לו התמודדות שאינה פשוטה אף אם הוא לא מקיים תורה ומצוות ולבי יוצא אליו. ברור שהומוסקסואליות תמיד היתה קיימת, אין בכך כל חידוש. אף אני לא בטוח שניתן לשנות נטיה מינית, שוב אין בך כל התר לעבור על אי אלו מהלכות התורה.
אין אני יודע אם האדם הוא נזר הבריאה, יצא לך פעם לצאת החוצה להסתכל לשמים ולכוכבים ולדעת שישנם מליונים על גבי מליונים של כוכבים גלקסיות ומערכות שמש?
אני כן יכול לומר שהאדם יש לו את הכוח לשנות את העולם. אני לא מאמין שהאדם הוא עליון, רק הקדוש ברוך הוא עליון. האדם חביב שנברא בצלם, אך אין הוא עליון. אכן כל העולם נברא בשביל האדם, אך לא משום שהוא עליון, אלא משום שרק הוא מסוגל לקדם את העולם למקומות גבוהים יותר.
אני מקוה שקבלת פתח למחשבה
הרב אביע״ד סנדרס
דברי תורה לפרשת השבוע
החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם