אמונה

חדשות כיפה הרב שי פירון 06/11/01 11:42 כ בחשון התשסב

שאלה

הרי אומרים שכפה עליהם הר כגיגית אז מפה רואים כפייה של התורה (כפייה דתית) והרי אומרים שאין כפייה?

נ.ב.

זה שהדת אוסרת על המדינה כל מיני איסורים בשבת (אסור לנסוע בתחבורה ציבורית בשבת וכו')אין בזה משום כפייה דתית ולמה? ( אם אפשר גם מהצד הדתי וגם מהצד של מישהו שמסתכל מהצד - נייטרלי)?

תשובה

ב"ה

שלום,

שני ביטויים שונים מופיעים במתן תורה. האחד הוא, כפי שהזכרת, "כפה עליהפ הר כגיגית" ומאידך נאמר שהק"ב שאל לפני מתן תורה את בני ישראל אם הם רוצים את התורה ולא ניתנה התורה אלא לעם שאמר: "נעשה ונשמע". הרי שבמעמד מעורבים שני עיניינים שונים: הכפיה והרצון.

מסתבר שהרצון והכפיה משלימים שתי מגמות שונות.
הכפיה נועדה להדגיש את הכרחיות התורה ומשמעותה לעולם. את העובדה שהעולם לא יכול להתקיים בלא תורה ואין התורה תלויה ברצונו של איש זה או אחר.
לעומת זאת הביטוי נעשה ונשמע הוא מצד האדם. הוא מעיד על כך שהכרחית בחירתו של היחד כדי שהערכים בהם אנו מאמינים יוכלו להתממש.

ענין "הכפיה הדתית" במדינה קשור לנושא אחר: לשאלה אם מדינת ישראל היא מדינת היהודים, ואז יהדותה של מדינת ישראל צריכה לבוא לידי ביטוי בחייה או שמא היא רק מדינה בה גרים יהודים.

מה דעתך?

שי