שאלה
כבוד הרב שבוע טוב יום טוב,
שנים רבות שאני מציירת ומאיירת, זהו תחביב אהוב עלי במיוחד וכישרון שהקב"ה יתברך העניק לי, וברצוני לנצל אותו לצד הטוב ביותר - אך אין אני יודעת אם אני פועלת נכון..
בגדול אני מציירת קומיקס על מעין חבורה; קבוצה של נערות אשר כל אחת מהן מייצגת יסוד בסיס של קיום הטבע (= והם: אש, מים, אוויר, ואדמה) אמנם יסודות אלו הם עתיקים ולקוחים מיוון, (=תרבות המערב!) אבל המטרה שלי דרך הקומיקס היא לקרב כמה שיותר אנשים לטבע, כמה שיותר לאהוב אותו ולראות את נפלאות הבורא מזווית אחרת; אני מציגה את החיים היום-יומיים (של פריצות גדרי הצניעות, חוסר הכבוד לזולת, ערכים נחותים וכו') לעומת חיים מלאי כבוד וערכים (=מעלות האנוש) שיש (ויכולים להיות) אצל בני האדם. בגדול אני רוצה שאנשים ילמדו ויחשפו למקומות חדשים דרך הקומיקס, לדרך חיים שונה, חזון חדש, ושיהיה זה להם כחומר למחשבה. אך אני בספק אם זה מה שבאמת יקרב אותם, ואם בכלל.. האם לא חל איסור על "לא תעשה לך פסל וכל תמונה" וכו' ? האם אין אני יוצרת כאן מעין שלמות של אחדות יסודות הטבע ויוצרת אמונה חדשה כלשהי בדמויות ? הרי אם כך אין משיגה אני את מטרתי כלל !! -אלא להפך; אני יוצרת כאן דבר שלא היה, שלא נברא, אני בעצם מהווה מכשול !
-וזהו החשש הכי גדול שלי, כבוד הרב, שבעצם.. זה מה שלבסוף יקרה.
אך זו לא מטרתי.. רחמנא ליצלן.. ולכן באתי להתייעץ איתך.
-אז האם באמת ניתן להציג אורח חיים שונה ממה שכולם הכירו או שזה מהווה בעצם סכנה כלשהי לאמונה ?
ועוד שאלה בעניין:
אם בכל זאת מותר לצייר דמויות אנושיות בקומיקס. -האם מותר לצייר אותם עם לבוש קצר ?
בסופו של דבר כוונתי היא להציג את המציאות כפי שהיא ולאחר מכן להראות דרך חיים של צניעות ותורה.
אני כל-כך מבולבלת. אולי בכלל כדאי לי לוותר על כל הרעיון ?
אני באמת לא יודעת לאן לפנות, ואני מקווה שתשיב לשאלתי היטב..
אני מודה לך מקרב לב ומתוך הערכה רבה,
שיהיה לכולנו בעז"ה תמיד רק טוב,
דגן (שם בדוי)
תשובה
שלום
יישר כחך על עבודתך החשובה.
אמנות היא דבר אלוקי וחשוב, המקדש שלנו היה כולו יצירת אמנות עדינה ומקצועית, עם הוראות אלוקיות אמנותיות. האמנות אינה לקוחה מיוון אלא מבצלאל בונה המשכן, וגם אם יוון עסקו בכך זה לא משנה את העובדה שזו הופעה של ד' בעולמו. וגם אמנות יוונית מותרת, חכמה בגויים תאמין.
לגבי שאלותיך, ד' נתן לנו את תורה שבעל פה בדיוק עבור שאלות כמו שלך.
את עוסקת במקצוע טוב וחשוב הן בשל היותו מביא לידי ביטוי את הפוטנציאל שבך, והן משום שהוא מחנך לערכים שציינת.
לכן הכיוון טוב, והשאלות הפרטיות ההלכתיות, עבורן בא עולם ההלכה.
אין איסור פסל בקומיקס, ואין איסור בהצגת מכלול הטבע כיחידה הרמונית, על כוחותיו השונים.
אדרבה, יש בכך חינוך נוער להבנה יהודית את המציאות, שהעולם כולו הוא אחדותי, יש בו הרמוניה וקשר רוח-גוף.
לגבי צניעות, עליך להקפיד על הלכות צניעות גם בקומיקס, אך את יכולה לנהוג כדעות המקילות יותר, לדוגמא- מכנסי חצאית לבנות, חצאית עד הברך, שרוול עד המרפק או אפילו מעט מעליו וכו'.
אם את מציירת ילד חילוני אין צורך להחזיר אותו בתשובה ע"י ציור כיפה, ציירי את המציאות עצמה, ישנם חילונים.
כמובן שבנים יכולים ללבוש קצר וכו'.
אני ממליץ לך להכניס לסיפור ולדמויות את שם השם, שיאמרו ב"ה ובע"ה מדי פעם, שיראו בהתרחשויות הקורות אותם 'השגחה' או מילים קרובות לכך, וכן שלבי ערכי אהבת הארץ, אהבת האדם וכו' אם תוכלי.
המשיכי באמנותך, וקדשי שם שמיים.
כל טוב