אמונה וגאולה

חדשות כיפה הרב חגי לונדין 24/05/13 12:45 טו בסיון התשעג

שאלה

שלום

האם אין זה התנשאות שהיהדות או כל דת אחרת מאמינה שהיא העם הנבחר?

זה מתבטא בקריאת שמע. שמע ישראל אומר גאל רק אותנו כי אנחנו העם הנבחר.

היהדות אומרת שה' בחר בה מכל העמים ועל כך אחריות כבדה מוטלת עליה. זאת התנשאות שאין דומה לה, שמראה שאנחנו חושבים שאנחנו מיוחדים יותר מאחרים.

חלק ענו לי על כך שהם ציינו שזאת עובדה שאנחנו נבחרנו. אחרים ציינו את הדעה האישית שלהם ולא את המשמעות של הרעיון הכללי. הייתי רוצה תשובה יותר טובה בבקשה.

אחד אמר לי על זה שזה פשוט תפקידנו - להעיד על קיומו של אלוהים, וזה רק מחזק את טענתי.

יש לי גם טענה שרציתי דעה עליה שמחזקת את טענתי הקודמת, שהיא עצם ההגדרה של המושג משיח (של ויקיפדיה) - אמונה מרכזית ביהדות היא שבאחרית הימים יופיע אדם כשליחו של אלוהים שיביא גאולה לעם היהודי יילחם עם עמים רבים שונאי ישראל ויכניעם, ויהפוך את העולם לעולם טוב ומתוקן ויביא שלימות בתורה ומצוות.

מופיע פה עוד פעם העיקרון שאומר שאנחנו העם הנבחר ורעיון של סיפורי אגדות היה היה שיבוא יום ויצילו את כולם וכל שונאינו ימותו וכל העולם יחיה בשלום עם המצוות היהודיות.

תשובה

שלום וברכה

זהו נושא ארוך אבל אומר בקצרה שלדעתי זו תפיסה שטחית של המושג עם נבחר וגאולה.
הרעיון הכללי הוא שלעם ישראל יש תפקיד ייחודי (שמבחינות מסוימות החשוב ביותר בעולם) ותפקידו להביא ברכה לעולם כולו ולא להיות מעל כולם. ובדיוק כך יש גם לעמים שאינם יהודים את תפקידם שלהם שרק הם יכולים לתת בעולם ואנו חסרים בלעדם. יש להבדיל בין גזעיות ובין גזענות אם אתה מבין את כוונתי.
יש להביט על מערכת היחסים בינינו לבין אומות העולם במבט אורגאני כדוגמת איברים שונים בגוף שהצלחת אחד היא הצלחת כולם ולהיפך.

ממליץ לך להביט בסדרת השיעורים הזו שעוסקת בנושא
http://www.meirtv.co.il/site/archive_new.asp?cat_id=3981