אם מותר

חדשות כיפה הרב אמיתי אחיה 26/02/07 23:34 ח באדר התשסז

שאלה

האם יש דעה בפוסקים שמתירה לכתחילה לאפות בתנור שאפו בו בשרי . מאפה חלבי ומה החילוק בין לח ליבש. כי שמעתי שאומרים בשם רב מסוים גדול בתורה שמותר לכתחילה בתוך 24 שעות רק לנקות כמובן: תודה :

תשובה

בס"ד
שלו'
יצחק
בהכשרת תנור בין בשרי לחלבי יש מספר בעיות.
א. "גזרה" שמזכיר המגן אברהם שלא להשתמש באותו הכלי לחלבי ובשרי ע"י הכשרה בינתיים.
ב. האמייל המצפה את דפנות התנור שבאופן עקרוני יש עצםם ההכשרה שלו מסופקת כיון שזה ציפוי זכוכית.
ג. האם נכון להשוות בין תנור של המקורות שהוא עם פתח ארובה רחב מאד (טבון)לבין התנור שלנו שהוא ממתכת וסתום מכל הכיוונים ודומה יותר לסיר.
לכן יש שאוסרים הכשרה בכלל של תנור מחלבי לבשרי ולהיפך.
אמנם רוב הפוסקים מתירים , כי (א) הגזרה הנ"ל אינה מופיעה בראשונים, והיא שייכת יותר בכלים ניידים כמו סכו"ם וכד' ומשום שקשה לומר לאדם להחזיק שני תנורים בגלל שזה מכשיר יקר. (ב) המחיר היקר של שני תנורים והצורך בבישול בבית הוא שעת הדחק ולכן סומכים על סברות שונות להתיר את הכשרת האמייל - מחלוקת לגבי הכשר זכוכית בכלל, פרשנות מסוימת של הכלל שכבולעו כך פולטו. (ג) יש קולא בתנורים שלנו שגופי החימום הם פנימיים סמוכים לדפנות ולכן הם שורפים מיד את כל מה שמגיע אליהן.
אכן יש מקום להבדיל בין דבר יבש שאינו מעלה אדים וממלא את התנור למשהו מהביל שהאדם ממלאים את כל חלל התנור.
בגלל הנושא הנ"ל הדרך הטובה ביותר היא לנקות לחכות 24 שעות ולהכשיר, אמנם אכן כן יש שהתירו (גדולים באמריקה, הרב דוד שלוש מנתניה) להכשיר ללא שהייה של 24 שעות.