איסור מלאכת אומן ופסוקים נבחרים בתורה

חדשות כיפה הרב דוד לוי 26/08/09 09:09 ו באלול התשסט

שאלה

הרב לוי שלום רב,

ברצוני לשאול לגבי

* איסור מלאכת אומן בשבת: מהם המלאכות האסורות בדיוק רב לפי השקפתך? כנ"ל מהי הפרשנות של יתר הזרמים ביהדות (קונסרבטיבים, רפורמים, קראים וכו')?

* רשימת פסוקים נבחרים בתורה עם מיקומם הנוכחי כולל פרשנות של כל הזרמים לאותם פסוקים?

בברכה,

שי

תשובה

שלום רב,
שאלתך אינך ברורה -
1. מה הכוונה 'מלאכת אומן' - בשבת יש מלאכות אסורות ותולדות ואיני מכיר מושג כזה בהלכות שבת. מושג זה שייך להלכות איסור מלאכה בחול המועד.
2. המלאכות האסורות בשבת מהתורה מפורשות במשנה במסכת שבת פרק ז במשניות הראשונות ומוסברות בפרקים שאחרי כן.
3. איני יודע למה כוונתך - אם ליהודים שחושבים שהקב"ה משנה את דעתו אז מה משנה מה הוא כתב בתורה הרי הם משנים אותם וגם בינם לבין עצמם כל אחד עושה מה שהוא חושב.
דברים כאלו רק מקטנים את הקב"ה למתחרט.
4. הקראים אינם מקבלים את התורה שבעל פה אותה אנו קיבלנו בסיני. במקומה הם בנו לעצמם "תורה שבעל פה" אחרת (לא ניתן ללא תורה שבעל פה כי הדברים בתורה בכלל ובהלכות שבת בפרט לא מובנים). את הפרשנות שלהם למצוות שבת תוכל למצוא בכל ספר העוסק בכך, אני ממליץ על הספר זרמים וכתות ביהדות.
5. דוד המלך בספר תהילים כותב ברוח הקודש "תורת ה' תמימה משיבת נפש". על כך נהג להסביר הרב צבי-יהודה זצ"ל": רק כאשר התורה תמימה, שלימה, רק כך היא משיבת נפש. לכן הצעתי לך לא ללמוד פסוקים נבחרים שזהו לימוד קרעים קרעים אלא ללמוד תורה כסדרה, ובתוך התחלה עם פירוש 'דעת מקרא' לפסוקים.

בהצלחה
דוד לוי
ב