שאל את הרב

אין עוד מלבדו

חדשות כיפה הרב ארז משה דורון 28/09/07 11:48 טז בתשרי התשסח

שאלה

שלום לכבוד הרב, רציתי לשאול שאלה שמציקה לי זה זמן מה.

אני למדתי במדרשה על עקרונות החסידות והקבלה, והנקודה המרכזית שלמדנו היא על האמונה שאין עוד מלבדו, כלומר שאי אפשר להתייחס לקב"ה כאל ישות נפרדת מהעולם שמתבוננת ובוחנת אותנו מבחוץ כי אז הרי זה בעצם לומר שיש משהו שהוא "לא הקב"ה" וזה לא ייתכן. כלומר, לפי מה שהבנתי, הטענה היא שהכל זה הקב"ה , החומר הרוח וגם אנחנו ממש, גוף ונשמה, חלק מהקב"ה. מצד אחד אמונה כזאת היא מאוד מקרבת ומרגישה אמיתית, אבל מצד שני היא מקשה עלי מאוד, בעיקר בעת התפילה. אם הכל זה הקב"ה, אז למי אני מתפללת? מי מעניש ומי מוריד שפע? התפילה בנוייה בצורה בה נראה שאנו מתפללים ליישות חיצונית שמשגיחה עלינו והרי זה לא המקרה כי הקב"ה הוא ההוויה כולה, שאנחנו חלק ממנה. בקיצור, אשמח מאוד אם תוכל להסביר לי את הנקודה ולעזור לי לתקן את העיוות שנוצר במחשבה שלי, כדי שאוכל להמשיך לעבוד את הקב"ה בדרך הכי נכונה...

תודה רבה רבה! וחג שמח!

תשובה

נטלי יקרה,
אכן, שאלתך נוגעת למה שגדולי חכמינו מכנים אותו "הפלא הגדול ביותר בבריאה".
הפלא הגדול בבריאה הוא החלל הפנוי שאותו ברא הקב"ה כדי שנחיה ונפעל בתוכו. הכל זה הוא, אבל חלק ממנו זה אותו 'חלל פנוי', שמאפשר לנו להיות ישות כביכול נפרדת, לאורך כל חיינו כאן על פני האדמה.
לצורך עבודתנו, וכדי לקיים את הבחירה החופשית, הקב"ה ברא מציאות שאנו חווים מעין פרידה וניתוק ממקורנו למשך 70-80 שנות חיינו בעולם.
נכון שהוא זה הכל והוא נמצא בכל, אבל הוא נתן לנו יכולת לפעול בצורה עצמאית, להתלבט בין טוב ובין רע, להחליט אם להתמודד עם דברים עם תפילה או בלעדיה, להחליט אם לפנות אליו בכל צעד ולבקש את עזרתו והדרכתו או לא.
באופן ציורי ניתן לכנות את הבורא כפי שהוא מתגלה בעולם הזה (ובעולם הזה בלבד!) "השותף הסמוי".
בעולמות שהיינו בהם לפני בואנו הנה ונהיה בהם לאחר לכתנו מכאן – שם הוא גלוי לגמרי, אבל כאן בעולם הוא סמוי. מצוי אבל נסתר. הבחירה שלנו היא לפנות אליו ולבקש את התגלותו, ובכך להכין כלים לאורו גם במקום שבו היתה תחילה הסתרה.
על פי הסתכלות חיצונית, מדעית או לוגית, זה עלול להיראות כסתירה, אבל באמונה יהודית בסיסית, אנחנו מבינים זאת ללא קושי. אנחנו פשוט חשים זאת.
כל אחד מאיתנו יודע שהשם בכל מקום, משגיח, צופה ורואה את המתרחש, ובמקביל, כל אחד מאיתנו חווה מצבים של ריחוק והסתרה, לעומת מצבים של קירבה וגילוי.
התפקיד שלנו בעולם – לגרום לכמה שיותר גילוי, על ידי תפילה, בקשת עזרה, רצון להתקרב ולעשות את רצון השם, באופן שאורו הרב יתגלה בנו ובמציאות הסובבת אותנו.

אז תמשיכי להתפלל אליו, לרצות שיתגלה, ולבקש שיאיר לך כל פינה חשוכה בחייך. נכון, הוא יודע הכל בכל מקרה, אבל כאשר את בוחרת לבקשת את עזרתו, את עושה את שלך, כדי שמלכותו תתגלה בעולם, והשכר שתקבלי על כך, הוא עצום שאין לשערו.

בהצלחה רבה
ארז

דברי תורה לפרשת השבוע

דברי תורה לפרשת השבוע

החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם

✓ נרשמת בהצלחה

כתבות נוספות