שאלה
ישנה דעה האומרת כי חזקיהו הוא למעשה היה המשיח וימיו היו ימיי משיח .
"אין להם משיח לישראל, שכבר אכלוהו בימי חזקיהו"
הענין הוא כיצד התנא שאמר זאת יכול להבין כי חזקיהו הוא היה מלך המשיח? וכי בתקופתו של התנא התקימו הפסוקים של גר זאב עם כבש? או "ולא ילמדו עוד איש את רעהו ואיש את אחיו לאמר דעו את יהוה כי כולם ידעו אותי למקטנם ועד גדולם נאם יהוה כי אסלח לעונם ולחטאתם לא אזכר עוד "
והרי בתקופת התנאים מלכות רומי היא ששלטה והעולם לא בא על תיקנו ....
יוצא לפי זה שלפי דבריו יתכן שהיתה תקופת משיח ואף על פי כן העולם חוזר לסורו. בכל זאת אין זה מעכב את העובדה שמשיח בא.
אומנם נכון שבתקופת חזקיהו היתה תקופה זוהרת לישראל אך אין אפשר לאמר שהעולם בא לידי תיקונו כפי שאמור להיות בימות מלכות משיח . לדוגמאה שלום עולמי והעדר מלחמות עולמי!
הרי חכמי ישראל לדרותם כאשר התווכחו עם הנוצרים (למשל הרמב"ן ) העלו את טענה זו כי לפי מציאות העולם רואים שהמשיח לא בא, ואילו על פי דברי הגמרא הזו רואים שיתכן שמשיח בא ואף על פי כן כל תנאי הנבואה בדבר העולם לא מתקימים לאורך זמן לאחר תקופתו.
קיבלתי תשובה כי:
" אכן, אמירה זו של רבי הלל עוררה סערות רבות.
עיין לדוגמה בספר העיקרים, לרבי יוסף אלבו, חלק רביעי פרק מב.
מכל מקום, גם אחרי רבי הלל, היו מן הפרשנים שסברו שנבואות הגאולה היו נבואות לבית שני ולא לעתיד לבוא. עיין גם בהקדמת האברבנאל לישעיה שהתמודד עם דעות אלו, וכן בספרו משמיע ישועה.
מה שציינת לגבי תיקון העולם בימות המשיח, כבר חז"ל כתבו וכן נפסק ברמב"ם ש"אין בין העולם הזה לימות המשיח אלא שעבוד מלכויות בלבד". ואם כן, תקופת המשיח מאופיינת בשלטון עצמאי, ואין בו שינוי מסדרי הטבע, ואף לא תיקון העולם. עיין בדבריו של הרמב"ם בסוף הלכות מלכים. אלו הם שלבים מאוחרים יותר, ואולי משלים.
לכן, ייתכן מאוד שזו הייתה כוונת רבי הלל - שאין לנו הבטחה אלוהית שיחזור השלטון העצמאי אחרי החורבן השני, משום שכל הנבואות שהיו התגשמו כבר. משום כך, יש לקחת את גורלנו בידיים, ולהקים שלטון עצמאי. לא משום שזו הבטחה, אלא משום שזהו ייעודנו, וזו מצווה.
ודאי שיש עוד ייעודים רוחניים בדברי הנביאים, אולם רבי הלל יכול לומר שכל הייעודים הרוחניים אינם חייבים להתקיים, אלא הם אפשרות - אם האנושות תרצה להגיע עד אליהם. והדבר תלוי בבחירת
תשובה
שלום
אין הלכה כהלל האמורא, ומתחו עליו חז"ל ביקורת והתפללו שד' יסלח לו.
להלכה נפסק ברוח הקודש בבתי המדרשיות שלנו שהמשיח יבוא כדבר ד' ביד נביאיו, ויושיע את ישראל משעבוד מלכויות ויקרב ליבנו לאבינו שבשמים.
דעת הלל עצמו- יתכן שטעה כדבריך, ויתכן שסבר שאין משיח בשר ודם אך יש משיחיות דהיינו תקופה משיחית.
כל טוב