איך אפשר להתגבר על המחשבה?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 06/10/02 22:59 ל בתשרי התשסג

שאלה

שלום רב!

הייתי רוצה שתעזור לי בעניין שמטריד אותי.

אני משתדלת לגבור על מעשים רעים שאני עומדת לעשות, ולפעמים מצליחה בזה.

אבל אייך אפשר להתגבר על מחשבה רעה? הרי היא נמצאת בתת מודע וזה בלתי אפשרי לסלק מהראש מחשבה, כי אין על זה שליטה!

תודה רבה!

תשובה

בס"ד

יש שליטה על המחשבות!!

יש על כך פסוק מפורש "ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עינכם".
לא רק שזה פסוק מפורש. אם תקראי היטב את "קריאת שמע" תראי שכל כולה מכוונת אותנו לשלוט על הלב. וזה בדיוק מה שאת מחפשת.

יש דרך לשלוט על הלב. אבל הדרך הזו מורכבת גם ממעשים פיזים. אדם לא יכול לומר לעצמו אני רוצה לשלוט על הלב שלי כשעיניו משוטטות בין ערוץ 1 לערוץ 2.

רק כשיש תיאום בין כל חלקי האדם, בין גוף לנפש. בין רצון לשלוט על המחשבה לבין היכולת לשלוט על המעשה אפשר להתחיל במשימה.

זיכרי!
צריך לשם כך את כל כוחות הנפש והנשמה.
"בכל לבבכם ובכל נפשכם"
"בכל לבבך ובכל נפשך ובכל מאודך".
צריך לדעת שזו מערכה ארוכה.
צריך לדעת שאם מתמידים - מצליחים בה.

עוד צריך לדעת כי לצורך שליטה זו צריכים לפעמים להתבודד, לא צריך בשביל זה ללכת ל"יער בלילה". אפשר להתבודד בחדר או במקום שקט.
בלי רדיו.
בלי בילבול פנימי
ובלי בילבול חיצוני.

ראי נא כשאדם מגיע לשליטה על המחשבה. היא בידו!!
זה ממש ממש דומה למי שטיפס ועלה בסולם והגיע לראש הגג. משם הוא רואה את הכל. הוא לא צריך כעת לעלות שנית, רק להזהר לא ליפול.

כך ממש במחשבה. בתחילה צריך להתאמץ מאוד על ניקוי הראש ממחשבות של שווא. ואפילו ממחשבות חשובות על דברים שכעת אינם בסדר המחשבות.
צריך בשביל זה הרבה ריכוז.
הרבה מאמץ.
ניקוי כל המחשבות החיצוניות על ידי ריכוז במשהו אחד חיובי - מחשבה על אותיות הפסוק "שמע ישראל" ו\או ניגון לפסוק, לשיר, לקודש, כולם יכולים להיות המסלול שעליו את מתקדמת לניקוי ראש על ידי ריכוז המחשבות.

אחרי שאת מרגישה שאת מרוכזת בדבר אחד, צריך רק להזהר לא ליפול.

בתחילת הדרך כשאת לא רגילה ל"הלך על גגות משופעים" כל צעד מביא אותך לתחושה כאילו את עומדת ליפול. אבל עם הזמן תלמדי להלך טוב מאוד בגבהים הללו עד שתרגישי שם כמו בבית.

אחרי כמה פעמים של הצלחה בתחום הזה - תוכלי לעלות את כל שלבי הסולם ברגעים מעטים. אם בתחילה ריכוז המחשבה זה לקח לך שעה או יותר - בהמשך הדרך זה יכול לקחת דקות ספורות.

אל דאגה.
הזמן הקצר הנדרש לריכוז לא ישאיר אותך משועממת. כי אין לדבר סוף.
בהמשך הדרך לא תסתפקי ב"ריכוז בסיסי".
תרצי לראות את "הדבר האמיתי".
תרצי ריכוז ברמה הרבה הרבה יותר גבוהה,
נקיה ומלאה חיוניות.

יש!!
אפשר!!
אבל אל תצפי לזה ביום אחד. רק עם הזמן והמאמץ מצליחים להגיע גם לזה.

-----
קראי את הציטוט הבא מספר מסילת ישרים פרק כא

"והנה לזה צריך האדם שיתבודד בחדריו, ויקבוץ כל מדעו ותבונתו על ההסתכלות ואל העיון בדברים האמתיים האלה. והנה ודאי שיעזרהו לזה רוב ההתמדה והעיון במזמורי דוד המלך ע"ה וההתבוננות במאמריהם וענינם, כי בהיותם כולם מלאים אהבה ויראה וכל מיני חסידות, הנה בהתבוננו בם, לא ימנע מהתעורר בו התעוררות גדול לצאת בעקבותיו וללכת בדרכיו, וכן תועיל הקריאה בסיפור מעשה החסידים באגדות אשר באו שם, כי כל אלה מעוררים את השכל להתיעץ ולעשות כמעשיהם הנחמדים, וזה מבואר:
אך מפסידי החסידות הם הטרדות והדאגות, כי בהיות השכל טרוד ונחפז בדאגותיו ובעסקיו, אי אפשר לו לפנות אל ההתבוננות הזה, ומבלי התבוננות לא ישיג החסידות, ואפילו אם השיגו כבר, הנה הטרדות מכריחות את השכל ומערבבות אותו, ואינם מניחות אותו להתחזק ביראה ובאהבה, ושאר הענינים השייכים אל החסידות כאשר זכרתי, על כן אמרו ז"ל (שבת ל'): אין השכינה שורה לא מתוך עצבות וגו', כל שכן ההנאות והתענוגים שהם הפכיים ממש אל החסידות, כי הנה הם מפתים הלב לימשך אחריהם, וסר מכל עניני הפרישות והידיעה האמתית: