שאל את הרב

אור ברולר בליידס בשבת

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 20/05/12 22:25 כח באייר התשעב

שאלה

שלום,

קנינו לילדה שלי רולר בליידס אשר להפתעתנו מדליק אור בגלגל הקדמי שלו כאשר הוא מסתובב.

איך אני יכול לבדוק האם האור המופק הוא חשמלי? האם יש בעייתיות להשתמש ברולר בליידס הזה (בהנחה שאני הולך לפי הפסק של הרב ליאור שמתיר לסוע ברולר בליידס), האם אין זה דומה לפסיק רישא ולא ניחא ליה (עלי לציין שאין לנו הנאה ויתרון מהאור שנוצר בגלגל)

תודה

תשובה

שלום

לענ"ד אסור. בדרך כלל אור מופק מהפעלה חשמלית ויש אומרים שגם כשמדובר בתאורת לד ובלא חוט להט זהו איסור מהתורה - או מצד הבערה ( הרב קוק) או משום בונה מעגל חשמלי (חזו"א), וי"א שבלא חוט להט האיסור מדרבנן משום מוליד (שו"ת בי"צ ) או משום עובדין דחול (רשז"א).

ונלענ"ד שגם אם לא התכוונתם לרכוש רולר בליידס עם תאורה המציאות היא שבדיעבד אתם הבעלים של החפץ וברור שברגע שהילד או הסביבה יתלהבו מהמראה תהיה לכם נחת רוח/ הנאה מהמוצר (אילולי הייתה בזה תועלת מצד השעשוע לא היו מייצרים כאלו נעליים). ולכן קשה לסמוך על פ"ר דלא ניחא ליה.

ואף שמדובר בילד קטן אסור לתת לו דבר איסור ומעל גיל שלוש גם צריכים להפריש אותו מאיסורים ולהסביר לו שזה אסור (מ"ב שמג, ג).ולפעמים ההורים מסייעים לילד כגון בירידה וכו' כך שגם הם עלולים לגרום לכיבוי והדלקת אור בשבת.

ואמנם היה מקום לדון בדבר מצד מתעסק אבל מאחר והדבר פוגע באווירת השבת כדאי להחמיר ואדרבה זו ההזדמנות לחנך את הילד על חשיבות שמירת השבת .

בברכה אייל משה

דברי תורה לפרשת השבוע

דברי תורה לפרשת השבוע

החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם

✓ נרשמת בהצלחה

כתבות נוספות