שאלה
בס"ד
אמממ תודה רבה על העבודה הנפלאה שאתם עושים ועוזירם לנו כ"כ!!!!
דבר שני- האם תוכל בבקשה להפנות אותי למס' ספרי הלכה/מחשבה בנוגע לאהבת ישראל?!
חברה שלי אמרה לי שיש הלכה שיש יהודים שצריכים לשנוא... מי צריך? מי קובע?< את מי צריך? איך יודעים? את מי אפשר להוציא מכלל ישראל? איך יודעים מי זה< ? וכו'?? אשמח לפרטים.. תודה רבה - לילה טוב@!!!!
תשובה
בס"ד
צהרים טובים
את כתבת את השאלה בלילה , ואני עונה לך ביום .
ראש וראשית לדון מהי אהבה בכלל ואהבת ישראל בפקט יש ללמוד את המקורות על " ואהבת לריעך כמוך " כמו כן
המהר"ל מפר"ג ספר נתיבות עולם נתיב האהבה , מסביר מהי האהבה , ומדוע אנו אוהבים בכלל ואם יש הבדל בין שלושת האהבות הכתובות בתורה .
1. אהבת ה'
2. אבהת ישראל
3. ואהבה בתוך המשפחה בין בעל לאשה ובין הורים ולילדים
מסתבר ששלושתם אהבהב אחת היא , אנו אוהבים את הנשמה האלוקית שבתוך הזולת , (ועיין ברש"ר הירש ויקרא יט,יט שהסביר כי אהבה היא אחדות איחוד , ולכן ככל שיש קשר והסתכלות על הנשמה של הזולת כך תגדל האהבה
לכן הגדירו בהלכה באופן שלילי " מה ששנוא עליך על תעשה לחבריך " אומנם הרב קוק בספרו " מוסר אביך ערך אהבה " דירג לדרגות והסביר שאהבת ישראל קודמת לאהבת הבריות , עיין שם .
במקום אחר שואל הרב קוק הרי דוד המלך בעצמו אמר " משנאיך ה' אשנא " ז"א שיש מצווה לשנא את הרשעים ,
ולכן הרב קוק מסביר שהפסוק " וידבר על אפיקורסים ממומרים להכעיס " אבל מי שהוא מוגדר בהלכה ממור לתאבון או תינוק שנשבה אי אפשר לשנא אותו אלא צריך לקרב .
לסיכום - אנו שונאים את הרשעה ואוהבים את מי ישראל
אולם את מי שמתנהג בצורה שלילית אנו בוחנים יותר לעומק ושואלים מדוע הוא כזה ? האם הוא חוטא בזדון ומתוך אידיולוגיה או שהוא שוגג וחוטא רק לתאבון .
רק באהבה נצליח לדבר עם אחינו , רק באהבה נצליח לקרב אותנו ויכירו בטעותם .
בברכה